Cal Celdoni
Castellfollit del Boix

Pla de Fontanelles. Nord de Castellfollit del Boix
    Camí de Castellfollit a Fontanelles. Passat Fontanelles el primer a l’esquerra

Celdoni Lladó
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Celdoni és una casa edificada a finals del segle XIX. Es tracta d’una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, pis i golfes. Malgrat algunes modificacions a la façana principal de les llindes conserva el seu aspecte i obertures original. A la planta baixa s’obra el portal d’accés d’arc rebaixat amb l’any 1882 gravat a la part central. A nivell del primer pis, s’obra un balcó amb barana de ferro amb la inscripció a la llinda: SALDONI LLADO amb una finestra per banda amb ampit. Damunt del balcó hi ha una petita finestra que dona a l’espai de les golfes. A la banda de migjorn s’hi adossa un cos de planta quadrada amb la coberta a un pendent on hi havia el galliner i l’estable del ruc. Annexa a tramuntana hi ha un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües de bigues, llates i teula àrab que acull dues tines circulars, les quals encara mantenen intacte l’encaironat. L’accés aquest espai era per la façana de ponent. Davant la casa hi havà la zona de l’era i una pallissa de planta quadrada amb la porta d’accés i una finestra just al damunt. Totes aquestes dependències estan construïdes amb pedra irregular rejuntada amb argamassa amb les cantonades de pedra ben escairada.

També és coneixia com Cal Celdoni Barraquer

Fou construïda per Celdoni Lladó i finalitzada l’any 1882. El terreny on es va edificar era de Can Vives. Els seus germans, Pere i Francesc van edificar respectivament Cal Parot i Cal Taneu.

AHCM. (2020): Història local. L’entrevista a la revista Casma 151. Castellfollit del Boix