Corral del Pla
Castellfollit del Boix

Bosc de Fontanelles. Est de Fontanelles.
    Emplaçament
    Castellfollit cap a Fontanelles. A la bifurcació del Collet dels Morts seguir el camí de la dreta i la següent a la dreta.
    607

41.68956
    1.72028
    393502
    4616100
    08059 - 344
    Molts elements malmesos
    08058A007000590000PK
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El Corral del Pla és una edificació situada a la zona de Fontanelles. Inicialment en aquesta zona hi havia una corral al qual se li va adossar una casa de reduïdes dimensions que posteriorment és va modificar adossant-li nous volums. El corral, l’edificació més antiga d’època moderna, correspon a un cos de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a tramuntana, on s’hi obra un portal d’accés d’arc pla. A l’interior hi ha diversos pilars de secció quadrada que sostenen part de l’embigat de la coberta, realitzada amb bigues, llates i teula àrab. A les parets del corral s’hi obren diverses espitlleres de defensa.  A la façana de llevant se li adossa pròpiament la casa, de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Aquesta edificació inicialment era de reduïdes dimensions i d’una sola planta, i l’any 1913 va ser objecte d’ampliació cap a la vessant nord. Consta de planta baixa i pis. Al frontis s’hi obra l’actual porta d’accés amb llinda de fusta arrebossada amb l’antiga porta tapiada, també amb biga de fusta, al costat esquerra amb un petit cos de planta quadrada que sobresurt de la façana que correspon al’ estructura del forn de pa. L’interior està distribuït amb la cuina i el forn al costat esquerre i la dreta la zona d’estable i les escales d’accés al primer pis. Adossat a la façana de nord s’hi adossen dos cossos, que corresponen als antics corrals i galliners i una zona de coberts.Davant la casa s’hi troba una antiga barraca construïda amb la tècnica de la pedra seca amb la coberta en forma de falsa cúpula i amb l’accés orientat a migjorn. A pocs metres de la casa, vers l’est s’hi documenten una construcció de planta rectangular amb la coberta a una vessant amb pendent  nord-sud que acull dues tines de planta circular. Les boixes estan situades a la façana sud i protegides per una construcció annexa.

Segon l’actual propietari, la finca del Corral del Pla era un antic cens de Can Fontanelles. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, aquest cens està redimit, malgrat no s'ha pogut contrastar documentalment.