Can Fontanelles
Castellfollit del Boix

XI-XX
    Restaurada
    Residencial - productiu
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Fontanelles és un mas d’origen medieval consolidat en època moderna i contemporània. El mas està format per diversos volums annexes. El cos principal és una estructura de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i goles. Actualment l’interior està reformat i convertit en casa rural tot i que conserva un arc de mig punt que dividia la zona de l’entrada amb l’espai del celler i que l’any 1728 es va reduir amb el tapiat de l’arc i la construcció d’una porta d’accés de llinda de pedra amb l’any gravat. Al fornits s’hi obra el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat i a nivell del primer pis conserva un antic finestral amb ampit de pedra. A la façana de ponent s’hi obren diverses finestres sense cap composició simètrica i amb llinda de pedra una de les quals té gravat ANY 1790. En aquesta mateix façana s’hi observa com la casa fou ampliada cal a la banda de tramuntana mitjançant la construcció d’un cos de planta rectangular. En aquesta façana és visible l’any 17 IHS 42. Posteriorment, aquest cos se li afegir un segon volum, de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant i que tancar l’espai d’entrada de la casa, creant un pati tancat que permet l’accés mitjançant un pas amb arcades i voltes. A l’exterior de la casa s’hi localitza un cos de planta rectangular amb la coberta amb una vessant amb els antics cups de vi i diverses boixes d’antics cups de vi actualment desapareguts. A la banda de llevant del mas hi ha l’antiga pallissa i era juntament amb diversos corrals.

Antigament aquest mas estava format per tres cases: la dels propietaris, la dels masovers i la del pastor, aquesta última actualment inexistent. La casa del pastor es trobava adossada a la façana de llevant de la casa principal.

Fontanelles és un mas d’origen medieval i relacionat amb la capella de Sant Vicenç de Fontanelles, documentada ja des del segle XII. En els fogatges de 1553 apareix Joan Fonatnelles de la parròquia de Castellfollit del Boix. Durant el segle XVIII, arran de l’augment de producció de la vinya, el Mas Fontanelles, propietària de gran quantitat de terreny, va donar a diferents famílies porcions de terra per treballar i produir vinya i el Mas Vives, a les mateixes famílies els donava el tros de terreny per la construcció de la vivenda.

IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1553. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Castellfollit del Boix. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.