Capella de Sant Vicenç de Fontanelles
Castellfollit del Boix

Mas Fonatnelles
    Camí de Castellfollit del Boix a Fontanelles

XII-XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

L’església de Sant Vicenç de Fontanelles es tracta d’una construcció d’estil romànic construïda al segle XII. Consta d’una sola nau finalitzada amb un absis semicircular a llevant. A la part central de l’absis s’hi obra una finestra de doble esqueixada d’arc de mig punt adovellat i a l’exterior encara hi ha restes d’antics encintats. Actualment s’accedeix per un portal de llinda plana de pedra situat a la façana nord-est, construïda en època contemporània, entorn l’any 1950. Aquesta façana finalitzada amb un campanar d’espadanya d’un sol ull amb una esfera a cada angle. A la façana de migjorn es conserva el primitiu portal d’arc de mig punt adovellat i actualment tapiat. Davant la façana de migdia hi ha un pati tancat que correspon a l’antic cementiri de la família de Fontanelles.

A la façana de tramuntana de l’església antigament hi havia una petita era on s’hi celebrava una festa un cop s’havia acabat la collita de la verema, anomenada el Sarau del Most.

L’església es troba situada dins l’antic terme parroquial de Castellfollit. L’any 1172 apareix citada en una deixa testamentària per l’obra de Sant Vicenç. L’any 1295 apareix esmentada ja com a Sant Vicenç de Fontanelles. L’any 1950 encara s’hi van dur a terme algunes reformes ja que durant la guerra civil es va bombardejar la façana i el campanar i es va cremar.

AAVV. (1981): Catalunya romànica. El Bages. Vol. XI. Pòrtic. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.

AAVV. (2002): Guies comarcals de la Catalunya Romànica. El Bages 18. Pòrtic. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.