Cal Joan
Castellfollit del Boix

Camí de Castellfollit a Fontanelles. Passat Fontanelles el primer a l’esquerra.

s. XIX
    Hi ha cossos enderrocats
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Joan és una construcció de finals del segle XIX edificada en terreny de Can Vives. Es una edificació formada pel cos principal i varis cossos auxiliars. El cos principal és una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, pis i golfes. Al frontis, a nivell de planta baixa, s’hi obra la porta d’accés a la part central amb una finestra a cada banda. A l’alçada del primer pis, a l’eix central, hi ha un balcó amb barana de ferro i voladís amb una finestra a cada costat. La part superior està remarcada amb una gelosia floral amb una placa amb la inscripció J.C. 1889. Adossat a ala façana de tramuntana hi ha un petit cos de planta rectangular amb la coberta a una vessant incorporat a l’espai d’habitatge i un segon cos de planta quadrangular on hi ha les restes d’un cup de vi de planta quadrada amb els cairons de revestiment interior, la premsa de vi i l’antic forn de pa. A la banda de migjorn de la casa s’hi adossen un seguit de volums de planta quadrangular amb la coberta a una vessant ocupats pels antigament pels corrals, estables i la botiga, on encara s’hi conserven les compartimentacions del gra. Al costat nord de la casa hi ha la pallissa, un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana, orientada a migjorn. Davant l’accés hi ha un petit porxo.

Segon l’actual propietari, la finca de Cal Joan era un antic cens de Can Fonatnellas i Can Vives. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, aquest cens està redimit, malgrat no s'ha pogut contrastar documentalment