Església de Sant Jaume del Clot del Grau
Castellfollit del Boix

Des de la BV-1081 agafar el camí de Can Prat i seguir el camí fins el Clot del Grau

XVII-XX
    Restaurada
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

L’església de Sant Jaume del Clot del Grau és un edifici de planta rectangular amb capçalera recta amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a tramuntana. Per l’interior la coberta és en volta de canó. A l’extrem sud de l’edifici s’alça la zona del presbiteri amb l’antic altar de pedra i la imatge de Sant Jaume. A l’extrem oposat, damunt l’accés hi ha la zona del cor, a la qual s’hi accedeix per una escales situades a la banda dreta del portal d’accés.  A l’interior en destaca l’enrajolat de l’església, rajols realitzats per Pere Plaxats l’any 1916 tal i com deixa constància en dues rajoles: “ El ladrillero era Pedro Plaxats Pons becino de Castellfollit del Boix año 1916”. El frontis s’hi obra el portal d’accés de llinda plana amb l’any 1862 i al damunt hi ha una petita finestra d’arc de mig punt. El frontis finalitza amb un campanar d’espadanya d’un sol un de l’any 1984, any en que va finalitzar la seva restauració.

Església de Sant Jaume del Clot del Grau es troba situada dins l’antic terme del castell de Castellfollit del Boix. Apareix citada l’any 1159 i l’any 1201 com a Sant Jaume del Grau. Segons fons orals hi ha una visita pastoral del segle XVII on s’especifica que els propietaris havien d’arranjar l’església, ja que estava en mal estat. Aquest fet succeeix novament al segle XIX.