Cal Puig
Castellfollit del Boix

Pla de Fontanelles. Nord de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    Camí de Castellfollit del Boix al Pla de Fontanelles. A la bifurcació del Collet Codina agafar el camí de la dreta
    611

41.68393
    1.70809
    392478
    4615491
    08059 - 419
    s. XIX
    Restaurada
    001810800CG91E0001FO
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Puig és una edificació annexa a Cal Carrabine del segle XIX. La casa ha estat reformada però manté l’estructura i obertures originals. Es tracta d’una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i pis. Al frontis s’hi obra la porta d’accés d’arc rebaixat de maons col·locats a mode de sardinell, situada a l’extrem esquerre i una finestra a al costat dreta d’arc de maons. A nivell del primer pis s’obren dues finestres, una de les quals encara conserva l’antiga llinda de pedra. A la façana nord hi ah tres obertures, una a la planta baixa i dues al primer pis, una d’elles fou refeta amb un balcó amb barana de ferro. El parament dels murs és de pedra irregular rejuntada amb ciment amb les cantonades de pedra ben escairades. Davant la façana principal hi ha l’antiga era, actualment un pati enjardinat amb la pallissa i cobert, actualment reformats i amb nous usos.

Segon l’actual propietari, la finca de Cal Puig era un antic cens de Can Vives. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, aquest cens està redimit, malgrat no s'ha pogut contrastar documentalment