Cal Carrabine
Castellfollit del Boix

Pla de Fontanelles. Nord de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    Camí de Castellfollit del Boix al Pla de Fontanelles. A la bifurcació del Collet Codina agafar el camí de la dreta
    611

41.68399
    1.70789
    392462
    4615497
    08059 - 420
    s. XIX
    Restaurada
    08058A007000320000PD
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Carabiner és una edificació del segle XIX annexa a Cal Puig. La casa ha estat reformada però manté l’estructura original. Es tracta d’una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a ponent. Consta de planta baixa i pis. Al frontis s’hi obra la porta d’accés d’arc pla amb varies finestres a nivell del primer pis. Al costat de la porta d’accés hi ha el pou d’aigua. A la façana de tramuntana hi ha tres obertures, dues a la planta baixa i una al primer pis, totes amb la llinda de pedra refeta. Al costat de la façana de migjorn hi ha un cos annexa, reformat amb maons però que manté part de dues cobertes en volta de canó de pedra.

Segon l’actual propietari, la finca de Cal Carrabine era un antic cens de Can Vives. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, aquest cens està redimit, malgrat no s'ha pogut contrastar documentalment.