Cal Jepes
Castellfollit del Boix

Pla de Fontanelles. Nord de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    Camí de Castellfollit del Boix al Pla de Fontanelles. A la bifurcació del Collet Codina agafar el camí de la dreta
    630

41.6822
    1.7123
    392826
    4615293
    08059 - 421
    s. XIX
    08058A007000240000PF
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Jepes és una masia del segle XIX, sorgida arran del conreu de la vinya, formada pel cos principal i diversos annexes. Entorn l’any 2001 va ser objecte d’ampliacions i d’algunes reformes. El cos principal és una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, planta pis i segon pis, on hi havia la zona de l’eixida, actualment habilitada com una habitació oberta. A la planta baixa s’obra el portal d’accés d’arc pla de maons, possiblement arran de la modificació del balcó del primer pis. A nivell del primer pis hi ha el balcó i una finestra amb llinda de pedra i finalment, al segon pis una balconada d’arc de mig punt de maons, l’eixida, i una finestra al costat esquerre oberta posteriorment. El parament dels murs és de pedra irregular amb les cantonades de pedra ben escairada. A l’interior conserva el paviment de toves a totes les plantes i l’antiga llar de foc encastada a la paret situada al primer pis. A la façana de llevant hi havia els antics coberts. L’any 2001 és va reformar i es va habilitar com a zona d’habitatge comunicant-lo interiorment. L’any 1958 es va ampliar amb cossos auxiliars a la banda de ponent per corrals, galliners i estable.

Altres noms: Cal Titus

Cal Jepes antigament s’anomena Cal Titus. Els actuals propietaris la van adquirir l’any 1940 i li van posar el nom de la casa de la qual provenien, Cal Jepes.