Can Prat
Castellfollit del Boix

    Bages
    Pla de Can Prat. Sud-oest de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    BV-1081 direcció Castellfollit del Boix. Passat el km 1 el primer a l’esquerra
    662

    Coordenades:

    41.65741
    1.66264
    388650
    4612604
    Número de fitxa
    08059 - 315
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XI-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    16403
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08058A003000940000PR
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    Can Prat és una masia d’origen medieval consolidada en època moderna i contemporània. Es una construcció formada a partir de diferents cossos annexes entre els quals destaca l’església de la Verge del Roser que conserva gran part de la seva estructura original. Davant la casa hi ha el pati tancat amb l’antic enllosat junt amb l’aflorament de la roca natural. El cos primigeni correspon a una estructura de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, pis i una zona de golfes. La façana principal està formada per una galeria a la planta baixa i una galeria al primer pis formada per quatre arcades d’arc de mig punt de maons amb pilars de pedra. Antigament, la planta baixa estava ocupada per masovers i el primer pis pels propietaris. Aquest fet va ocasionar que és construir una escala d’accés des del pati al primer pis per tal de tenir un accés independent. Actualment aquest accés ja no es conserva. L’accés a la planta baixa de la masia és mitjançant un arc de mig punt adovellat, actualment malmès i cobert amb maons, que dona lloc a l’entrada, pavimentada amb toves. A la banda de migjorn hi havia els estables i les escales de pedra que donaven accés al primer pis. Al costat de tramuntana hi havia la cuina, la zona del foc a terra amb el banc d’escó i el celler cobert amb volta catalana. A la banda oposada de l’entrada hi havia un petit pati tancat que donava accés a la sagristia de l’església de la Verge del Roser.  L’any 1761, segons consta a la llinda de fusta, és va edificar o reformar el cos adossat a la façana de tramuntana. Aquest edifici presenta una planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn.  Actualment es troba reformat i habilitat com habitatge tot i que ha mantingut l’estructura original. Antigament era l’espai on hi havia la pallissa, la botiga tant dels masovers com dels propietaris, el corral i un colomer. A l’extrem oposat d’aquest cos i dins el pati tancat hi ha un edifici de planta rectangular amb la coberta a una pendent on antigament hi havia les tines de vi. Davant d’aquest edifici hi ha una gran premsa de vi que prové de la finca de Permanyer, també de Castellfollit del Boix

    La referència més antiga data l’any 1041 segons documents pertanyents a l’arxiu familiar Prat. L’any 1210 s’esmentael nom de Berant Prat. En els fogatges de 1553 apareix com a propietari de Can Prat Salvedor Prat de la parròquia de Castellfollit del Boix. Entre els segles XVIII i XIX la família Prat va viure un gran esplendor, no només agrícola, sinó també comercial. Els fadrins de la família, van crear una Companyia a les Amèriques que comerciava amb productes com sedes, aiguardent, sucre, xocolata i mongetes. L’any 1986 la masia de Can Prat va patir un gran incendi que va ocasionar unes grans destrosses a la finca i no fou fins  l’any 2010que es van iniciar els treballs de reconatrucció i restauració de la masia.

    IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1553. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor.

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Castellfollit del Boix. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

    https://canprat.cat