Cal Jaume Paradet
Castellfollit del Boix

BV-1081 direcció Castellfollit del Boix. Agafar el quart trencant a l’esquerra direcció Permanyer

s. XIX
    Residencial - productiu
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Jaume Paradet és una edificació formada a partir del cos primigènia i un seguit de cossos auxiliars construïts al llarg del segle XX a causa de les necessitats del mas. Tot el conjunt està tancat creant un pati interior. L’actual zona d’habitatge està formada a partir del cos primigeni, de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Posteriorment, la zona d’habitatge s’amplià amb la construcció d’un nou volum que cobrir l’antiga façana. El frontis actual és fruit de l’arranjament que es dugué a terme a la dècada de 1950. La façana està estructurada a partir de tres eixos amb totes les obertures d’arc pla. A la part superior de les obertures del primer pis hi ha una línia divisòria de tonalitat granat amb un rombe a la part centra. La façana finalitza amb un graonat cadascun d’ells coronat amb una coberta a quatre vessants. A la dècada de 1980 l’antic volum fou alçat edificant un tercer pis. A la part posterior de la casa hi ha l’antiga tina de planta quadrada la qual encara conserva l’encaironat interior.

Cal Jaume Paradet prové de Cal Paradet, antic hostal. Segon l’actual propietari era un antic cens de Can Prat. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, aquest cens està redimit, malgrat no s'ha pogut contrastar documentalment