Cal Paradet
Castellfollit del Boix

Des de Maians agafar el camí de Cal Còdol

Restaurada
    Residencial - productiu
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Paradet està format per un conjunt d’edificacions annexes al cos principal i situades enfront que delimiten un carrer d’accés pavimentat de nou i tancat per dos baluards, un situat a la façana de ponent i un segon a la façana de llevant. Al graó d’entrada del baluard de ponent hi ha una llinda reaprofitada amb l’any 1806. Els murs de tot el complex han estat restaurats, arrebossats i pintats de ocre a excepció de la façana nord i sud, que mantenen la pedra vista. El cos principal, es troba situat a l’extrem nord-oest. Es tracta d’un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i pis. A nivell de planta baixa s’hi obra un portal adovellat d’arc rebaixat amb una balconada amb barana de ferro i voladís al primer pis. Al costat dret de la façana s’hi adossa un conjunt de volums entre els quals destaca l’antic molí d’oli, conservat en la seva totalitat (trull, premsa i fogaina) i amb la pedra de rotllo de moldre amb l’any 1873 J.C. inscrit. Adossat al molí també s’hi troba l’espai de l’antic celler amb una part de l’antiga tina, oberta i les parets incorporades a l’actual espai del recinte. Al costat sud de la zona de pas interior, hi ha un conjunt de construccions, a  diferents nivells d’alçada de corresponen als antics estables, femers i corrals. Actualment, s’han mantingut els espais i l’estructura però s’han habilitat per nous usos com una gran sala i un espai d’emmagatzematge.

Antigament havia servit d’hostal i de posta pels serveis de correus, atès que es trobava a una zona propera de la ruta cap Igualada.