Can Grau
Castellfollit del Boix

Clot del Grau. Oest de Castellfollit del Boix
    Camí de Can Prat. Passat Can Paleta el primer a l’esquerra i continuar recte

XVI-XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Can Grau és una masia formada a partir d’un conjunt de diversos cossos adossats. El cos primigeni és una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. La façana presenta una composició molt simètrica distribuïda a partir de tres eixos. A la part central de la planta baixa s’obra el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat. Degut a unes reformes posteriors en les quals dues de les tres finestres del primer pis es van transformar el balcons amb voladís, la part superior del portal va quedar cobert. D’aquesta façana en destaca l’antiga finestra del primer pis que conserva la llinda de pedra amb una † gravada i l’ampit. Aquest tipus de finestra també és repeteix a la primer planta de la façana de ponent; façana que mostra una reparació del parament. Adossat a la part posterior de la casa hi ha un edifici de planta quadrangular que acollia una tina de planta circular que encara conserva els cairons. Aquesta tina fou coberta per la part superior i se li obrir una porta d’arc de mig punt per poder-ho utilitzar com a zona d’emmagatzematge. A la banda de llevant de la casa hi ha un volum, ampliat posteriorment amb afegits de maons, on hi havia la zona de l’estable i corrals. El parament dels murs és de pedra irregular rejuntada amb ciment amb les cantonades de pedra ben escairades i col·locades a mode de cadena cantonera.

Mas documentat en un capbreu de l’any 1537 on s’especifica que afrontava amb el mas Reguell. El mas Grau tenia com agregat el mas Boix fins l’any 1763 quan Jaume Muntaner (actual Mas Pubill) va comprar-lo a carta de gràcia junt amb les seves terres.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Castellfollit del Boix. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

VILA, M. (Inèdit): Estudi històrico-arqueològic del Mas i el Molí del Pubill (Castellfollit del Boix, El Bages). NºExpedient: 747 K121 N-068 2020/2-29505.