Cal Plaxats
Castellfollit del Boix

Clot del Grau. Oest de Castellfollit del Boix
    Camí de Can Prat. Passat Can Paleta el primer a l’esquerra i continuar recte

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La masia de Cal Plaxats la conformen un seguit d’edificacions construïdes des de la dècada de 1880 fins a l’actualitat. La casa primigènia és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, dos pisos i golfes. El frontis presenta una composició simètrica formada en tres eixos amb finestres als laterals i balcons amb barana de ferro i voladís a la part centra. El portal d’accés és un arc rebaixat adovellat amb l’any 1881 gravat a la dovella clau. A la zona de les golfes s’hi obra un òcul a la part central. Adossat a la façana de migjorn, l’any 1896, se li van afegir els corrals, els quals van reformar-se l’any 1997 i es van habilitar com a vivenda. Al costat de tramuntana hi ha un petit cos amb la coberta a una pendent on hi havia hagut l’antic celler. A la part posterior hi ha la pallissa. Es tracta d’un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, amb la porta d’accés de llinda recta i una finestra amb la data de 1898 gravada a la part superior. Tots aquests cossos són construïts amb pedra irregular rejuntada amb argamassa amb les cantonades de pedra ben escairada i col·locada a mode de cadena cantonera. A partir de la dècada 1930 es van edificar alguns cossos més destinats a galliner i corrals. Aquestes construccions són realitzades amb totxo i ciment.

La casa fou construïda per Josep Plaxats Giralt l’any 1881.