Ofici de teuler
Castellfollit del Boix

És l’últim teuler que queda a Castellfollit del Boix
    Sense accés
    Josep Plaxats. Cal Plaxats del Clot del Grau
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

L’ofici de teuler és una professió que actualment està quasi desapareguda a causa de les grans fàbriques de material de construcció modernes per l’elaboració de teules, maons i rajols. Tradicionalment el material per elaborar el material d’obra s’obtenia de l’argila de l’entorn de la teuleria, la qual es molia per obtenir-ne material fi que posteriorment es pastava amb aigua. Aquest procés és realitzava amb un molí i una bassa per pastar i obtenir-ne el fang que posteriorment es col·locava als diferents motllos depenen de la peça que es produïa. El teuler també s’encarregava de la cuita al forn de llenya tradicional.

A la masia de Cal Plaxats encara conserven una teuleria on elaboren maons, teules, rajols i rellotges de sol amb les eines i la tècnica tradicional.