Cal Muntaner
Castellfollit del Boix

Cal Muntaner. Nord-oest de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    Des de Castellfollit agafar el camí cap a Grevalosa. Passada la bassa de Cal Muntaner el primer a l’esquerra.
    627

41.67716
    1.65431
    387990
    4614807
    08059 - 320
    XVI-XX
    Reformat entre 2003 i 2004 a excepció de la pallissa
    16411
    Residencial - productiu
    08058A003000010000PI
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Finca situada a peu del camí de  Castellar, entre Castellfollit del Boix i Aguilar de Segarra. El conjunt de la masia està format a partir de diferents cossos. El cos principal és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a l’actual portal d’accés, situat a la façana de ponent. És un portal d’arc escarser i adovellat. La façana de migjorn, hi ha dues finestres a nivell de planta baixa, la que es troba situada més a l’esquerra correspon a l’antic portal, i tres finestres a nivell del primer pis. A la planta soterrada s’hi conserva l’espai que ocupava l’estable amb una antiga menjadora restaurada. Aquest espai s’hi accedeix també des de la façana de llevant mitjançant un gran portal d’arc de mig punt adovellat. A la façana on hi ha l’actual portal d’accés s’adossa un cos de planta quadrada amb la coberta a un vessant que conserva una antiga tina de planta circular. En destaca la llinda de fusta de la finestra, antic accés a la tina, amb l’any 1_65 gravat i situada davant la rampa d’accés. Davant la casa pròpiament dita es conserva un cos independent, de planta rectangular amb la coberta a una vessant amb una tina de planta circular. Els cossos annexes a la part de llevant corresponen als antics corrals on destaquen els pilars que sostenen la coberta, de bigues i teula àrab, realitzats amb blocs de pedra ben escairats i la conservació d’alguna de les espitlleres situades a la façana de llevant. Adossat a l’extrem est hi ha un cos amb dues tines de planta circular amb el vernís del cairons perdut. A la banda de ponent de la casa hi ha tres cossos annexes de planta rectangular que corresponen també a un espai de corral, pallissa i un d’ells conserva una antiga tina.

Malgrat no es coneix el moment de construcció d’aquest mas, en un capbreu de l’any 1537 apareix citat el mas Muntaner de Castellfollit del Boix relacionat amb les afrontacions del mas Pubill o antic mas Torrealsina. Així,  s’especifica que el mas Torrealsina tenia les següents afrontacions: el mas Muntaner de Castellfollit del Boix, àlies Alsina; el mas del Soler Albarells de Castellfollit; el mas Vives Albarells de Castellfollit; el mas Vives Albarells de Castellfollit; el mas Torresola i el mas Reguell. Al segle XIX ja pertanyia a la família dels actuals propietaris.

VILA, M. (Inèdit): Estudi històrico-arqueològic del Mas i el Molí del Pubill (Castellfollit del Boix, El Bages). NºExpedient: 747 K121 N-068 2020/2-29505.