Festa Verdaguer
Folgueroles

Terme municipal de Folgueroles
    En diversos carrers, espais i indrets del nucli urbà i del terme municipal

Adriana Geladó Prat

Conjunt d’actes organitzats en commemoració del naixement del poeta Jacint Verdaguer, fill il·lustre de Folgueroles, que es celebren anualment durant la segona quinzena del mes de maig. La festa engloba des d’actes festius i folklòrics fins a esdeveniments relacionats amb la història literària de temàtica verdagueriana. Alhora integra tota una sèrie de manifestacions festives que, amb el temps, han esdevingut tradicionals. Entre aquestes destaquen: la Plantada de l’Arbre de Maig, l’Acte d’homenatge al poeta, el Mercat del Llibre Vell de Poesia, les Flors del Desvari, la Caminada popular o la Descoberta de plaques amb versos del poeta instal·lades als carrers de Folgueroles. Els actes centrals d’homenatge al poeta es concentren el diumenge més proper al dia 17 de maig, data de naixement de Verdaguer. Es celebra una missa en record del poeta i capellà a l’església parroquial de Santa Maria i, sortint de la mateixa, es fa l’ofrena floral al Pedró de Mossèn Cinto i es realitzen els ballets i danses tradicionals de Folgueroles a la plaça dedicada al poeta, d’entre els que destaca el tradicional Ballet de Folgueroles. La resta d’esdeveniments fan referència a conferències, presentacions de llibres, lectures poètiques i teatralitzades, concerts i recitals, rutes literàries, espectacles infantils i per a tots els públics... Aquests actes es desenvolupen en diversos indrets del municipi, com per exemple la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer, l’ermita de la Damunt, la Font del Desmai, el Centre Cultural, les Alzines Sureres o els jardins de can Dachs. Des de l’any 2017 hi ha tota una sèrie d’actes que es desenvolupen al MUHBA Vil·la Joana de Vallvidrera (Barcelona), lloc de defunció del poeta folguerolenc l’any 1902.

Les imatges han estat facilitades per l'Ajuntament de Folgueroles.

La Festa Verdaguer es ve celebrant de manera continuada des de l’any 1952, quan es va celebrar el cinquantè aniversari de la mort de Jacint Verdaguer amb un seguit d’actes que foren seguits de manera massiva. Els organitzadors d’aquest acte foren els precursors de l’entitat Amics de Verdaguer, legalitzada l’any 1967 i veritables executors de la festa des dels seus inicis i fins a l’actualitat. No obstant això, la festa havia tingut un preludi anterior el 17 de maig de l’any 1945, amb la celebració d’una festa multitudinària en motiu del centenari del seu naixement en plena dictadura franquista.

La festa ha anat evolucionant amb el temps, ampliant-se tant en el temps com amb la quantitat d’esdeveniments i actes que s’hi desenvolupen. L’any 1958 es va iniciar la tradició de fer una ofrena floral al Pedró de Mossèn Cinto. L’any 1978 s’inicià el popular concurs de rams, que fou transformat en un tapís floral al monument del Pedró l’any 2021. I l’any 1987 s’instaura la Caminada popular, amb la intenció de recordar la tradició excursionista del poeta i de donar a conèixer el paisatge on es va criar, present en tota la seva obra. En destaquen dues edicions: la de l’any 1995, quan es celebrà el 150è aniversari del seu naixement (s’inaugurà el monument Albula V de l’escultor Pablo Palazuelo i es celebra la Caminada Verdaguer fins al cim del Matagalls), i la del 2002, amb motiu del centenari de la mort de Verdaguer. En aquesta edició, els actes commemoratius es van extendre durant tot l’any, tot i que els més destacats es van centrar en el mes de maig amb la inauguració de la Signatura de Verdaguer a la llera del torrent de Folgueroles, al seu pas per la Font Trobada, i l’acció De com posar Verdaguer a Folgueroles, ambdues obres de l’artista Perejaume. L’any 2010, la festa va incloure també la denominació de Quinzena literària. L’edició de l’any 2020, que havia de commemorar el 175è aniversari del naixement del poeta, fou cancel·lada amb motiu de la pandèmia de la Covid-19. Els actes es concentraren en una sola acció, homenatjant el poeta amb el cobriment de flors del Pedró. En l’actualitat, i des de l’any 2017, la festa està organitzada per la Fundació Jacint Verdaguer, els Amics de Verdaguer, l’Ajuntament de Folgueroles i el MUHBA Vil·la Joana.

Folgueroles recorda Verdaguer. CXLVI Aniversari naixement. 11-12 maig 1991. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

La Falguera nº 7, 1995.

La Falguera nº extraordinari, 2002.

MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 160, 164, 171, 250-253, 290-291.

TORRENTS, Carme (2012). “El poble de Folgueroles es reafirma per seixantena vegada amb Verdaguer”. La Falguera nº 36, p. 50-54.

TORRENTS, Ricard (2016). “1945: centenari del naixement de Verdaguer a Folgueroles”. La Falguera nº 45, p. 20-21.