La Turinesa
Folgueroles

Plaça de Mossèn Cinto Verdaguer
    Al bell mig del nucli antic de Folgueroles

Música i dansa
    Adriana Geladó Prat

La Turinesa és una de les danses que es ballen dins dels actes de la Festa Verdaguer. Es balla el diumenge més proper al dia 17 de maig, data de naixement del poeta folguerolenc Jacint Verdaguer, fill il·lustre de la població. Es tracta d’una dansa senzilla i participativa, que es balla en parelles. Els balladors formen una llarga filera seguint uns passos al ritme d’un vals lent. S’agafen de les mans i enlairen els braços formant un passadís a mode de túnel. La primera parella va desfent la filera passant per sota del túnel fins a la darrera posició, i així successivament. En arribar a la darrera posició, la parella es separa i cada membre va a buscar algú del públic per que s’afegeixi a la dansa. La dansa s’acaba quan els flabiolaires deixen de tocar la melodia.

Altres noms relacionats amb l’element: la Torinesa, la Tolinesa, la Ratolinesa. La imatge ha estat facilitada per l'Ajuntament de Folgueroles.

Segons el flabiolaire Josep Verdaguer “Roviretes”, aquesta dansa es ballava per Carnestoltes a Folgueroles i es solia tocar amb flabiol i cornamusa. Hi ha constància de dues melodies força semblants que es ballen amb la mateixa coreografia.