La Turinesa
Folgueroles

  Osona
  Plaça de Mossèn Cinto Verdaguer
  Emplaçament
  Al bell mig del nucli antic de Folgueroles
  552 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93867
  2.31886
  443535
  4643191
  Número de fitxa
  08083 - 209
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Música i dansa
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Social
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  La Turinesa és una de les danses que es ballen dins dels actes de la Festa Verdaguer. Es balla el diumenge més proper al dia 17 de maig, data de naixement del poeta folguerolenc Jacint Verdaguer, fill il·lustre de la població. Es tracta d’una dansa senzilla i participativa, que es balla en parelles. Els balladors formen una llarga filera seguint uns passos al ritme d’un vals lent. S’agafen de les mans i enlairen els braços formant un passadís a mode de túnel. La primera parella va desfent la filera passant per sota del túnel fins a la darrera posició, i així successivament. En arribar a la darrera posició, la parella es separa i cada membre va a buscar algú del públic per que s’afegeixi a la dansa. La dansa s’acaba quan els flabiolaires deixen de tocar la melodia.

  Segons el flabiolaire Josep Verdaguer “Roviretes”, aquesta dansa es ballava per Carnestoltes a Folgueroles i es solia tocar amb flabiol i cornamusa. Hi ha constància de dues melodies força semblants que es ballen amb la mateixa coreografia.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 286, 306.