Plaques verdaguerianes
Folgueroles

  Osona
  Nucli urbà de Folgueroles
  Emplaçament
  En diversos carrers del nucli urbà
  541 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93826
  2.31652
  443341
  4643147
  Número de fitxa
  08083 - 253
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Cultural
  Titularitat
  Privada
  Fundació Jacint Verdaguer
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Conjunt de plaques instal·lades als carrers del nucli urbà de Folgueroles, relacionades amb el poeta folguerolenc Jacint Verdaguer. Les plaques originals estan encastades als paraments dels edificis, al costat de les plaques que presenten el nom de la via. Són de pedra, de forma rectangular i estan gravades amb estrofes de poemes del poeta. Les plaques més recents també són rectangulars, tot i que metàl·liques i instal·lades als dos extrems de la via. Tenen el fons de color grana i la lletra impresa en blanc, amb el símbol de la Fundació Jacint Verdaguer a la part superior i el títol del poema i de l’obra on s’inclou a la part inferior. Algunes d’aquestes plaques més recents estan sostingudes amb pals metàl·lics, en funció de la seva ubicació.

  L’any 1952, en motiu de la celebració del cinquantè aniversari de la mort del poeta folguerolenc Jacint Verdaguer, s’instal·laren diverses plaques de pedra pels carrers del nucli antic de Folgueroles gravades amb fragments emblemàtics de la seva obra. La selecció de textos fou encarregada al doctor Eduard Junyent, que passà l’encàrrec al seu nebot, Josep Junyent i Rafart, que acabava de publicar l’antologia Estudiants de Vic 1951. Les plaques foren executades i instal·lades de manera desinteressada per diversos picapedrers del poble, amb la gestió del secretari municipal Ramon Verdaguer i Feu. Posteriorment, l’any 1999 es reprengué la instal·lació d’aquestes plaques a la resta de carrers del nucli urbà, tot i que en aquest moment les plaques passaren a ser metàl·liques. Es començà pel carrer de Josep Maria de Casacuberta i l’any següent es continuà pel carrer de l’Onze de Setembre. En l’actualitat, durant la celebració de la Festa Verdaguer al municipi, es continuen instal·lant aquestes plaques en els carrers que encara no en tenen.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 164, 201.

  ROVIRÓ, Xavier; PONCE, Santi; MORATÓ, David; ORRA, Ramon (2007). Els picapedrers de Folgueroles. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 148.

  VILAMALA, Joan (2013). “El cinquantenari de la mort de Verdaguer, celebrat a Folgueroles l’any 1952”. Ausa, XXVI, núm. 172, p. 453.