Els Gegants Moros
Sitges
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Els actuals Gegants Moros de Sitges són una reproducció fidel del Gegants Moros d'en Querol de 1840, realitzada l'any 1978. Els constructors foren sitgetans vinculats a l'Agrupació de Balls Populars de Sitges i la seva confecció va fer-se en un magatzem situat al carrer Santa Bàrbara. El dia de la seva inauguració, el gegant vestia una túnica grisa clara amb ornamentacions marrons i daurades, duia una faixa vermella a la cintura adornada amb una xarxa gris i daurada, al cap hi duia un turbant blanc i vermell. Amb la mà dreta subjecta un ceptre amb el relleu de l'escut de Sitges. El gegant fa 420 cm d'alçada. La geganta lluïa un vestit blanc i, sobreposades, una faldilla i una capa de colors marró i vermell, estampades amb motius florals i rivetades amb una sanefa daurada. A la mà dreta hi duia un ram de flors. La geganta fa 410 cm d'alçada. Els noms que duien els gegants moros de Sitges eren, La-hia i Fa-luch. Actualment els geganters que els fan ballar duen pantalons blancs camisa blau cel i faixa vermella.
Els geganters de l'Agrupació han fet diversos treballs de restauració, al 1985 i al 1989, amb ajuda de modistes sitgetanes. Les coordenades UTM corresponen a les de la seu de l'Agrupació de Balls Populars, al Palau del Rei Moro.
Història
Els actes d'inauguració i estrena dels gegants moros van celebrar-se a l'escola Esteve Barrachina entre el 19 i el 22 d'agost de 1979. Aquests gegants són una reproducció dels gegants moros d'en Querol, que daten de 1840 i sortien per Corpus i per la Festa Major. Foren encarregats a Joan Querol i Cabanyes, però es desconeix si fou per iniciativa privada o bé per encàrrec de l'Ajuntament. Els gegants vestien a l'estil moro; la roba del gegant era de color blanc i blau i el material de què estava fet el de la geganta era de gasa i setí. Destaca el fet que pel fer els caps, es van inspirar en personatges reals, per ella van prendre com a model una pagesa del Mas Nou de Jafre i per a ell un masover de la masia d'en Querol. Se sap que aquests gegants van sortir d'una manera continua fins al 1897, i la darrera aparició coneguda fins ara d'aquests gegants fou per la inauguració de l'Hospital de Sant Joan Baptista el 1912. L'última notícia que se'n té és de 1946; els gegants estan en una masia propietat dels hereus de Josep Robert i Soler, que els adquirí abans de la guerra civil.
Bibliografia
AAVV (2001). "Sitges, l'encant de la tradició". Departament de Premsa i Comunicació de l'Ajuntament de Sitges.