Ball de diables

Festa Major de Sitges

Música i dansa
    Actualment el Ball és representat a Sitges per dues colles, la Colla Jove i la Colla Vella.
    Laia Massansalvador Soler

El Ball de Diables de Sitges és un dels 8 balls parlats que existeixen a tot Catalunya. El text del Ball data de finals del segle XIX o principis del segle XX. Amb el pas del temps, aquest text s'anà perdent fins que a la dècada de 1980 la Colla Vella el va recuperar en col·laboració amb el setmanari l'Eco de Sitges. En el ball hi intervenen diferents personatges, Llucifer, la Diablesa, un àngel, Sant Miquel, 10 diables, 2 fogalls i els timbalers. El ball es configura com una disputa dialèctica entre Sant Miquel i l'àngel contra els diables. Enmig de la disputa, els diables reciten els seus versos anomenats versots mentre passegen pel passadís que hi ha entre les dos bàndols. En síntesi, el ball de diables és una representació teatral de la lluita del bé contra el mal. Actualment, aquesta lluita s'ha plasmat en una oratòria de versos o parlaments amb una forta càrrega irònica i de crítica vers els poders fàctics locals.

De balls de Diables a Catalunya se'n tenen referències des de l'Edat Mitjana. Es tractaria d'un tipus de manifestació tradicional de teatre al carrer, de caire popular. Segons Joan Amades, les primeres representacions documentades datarien del 1150 amb motiu del casament de Ramon Berenguer IV amb la princesa Peronella. Un altre testimoni el situaríem l'any 1423 en commemoració de la vinguda d'Alfons V d'Aragó procedent de Nàpols, citat en el Llibre de les Solemnitats de Barcelona. Ja l'any 1623 consta en el Llibre de Deliberacions del Comú de la Ciutat de Barcelona, el sou pagat a un pintor per haver pintat uns vestits nous de diables. També se'n tenen referències de la figura del diable lligada als orígens dels balls parlats; el diable apareix també en manifestacions eclesiàstiques com les processons de Corpus o bé en d'altres balls com el ball de Bastons o les Moixigangues. Del segle XV hi ha nombroses referències de diables en diferents poblacions catalanes durant les Festes de Corpus.
    La primera referència documental del ball de diables de Sitges data de l'any 1853; tanmateix aquesta no deuria ser la seva primera edició i cal suposar que es tracta d'una tradició anterior.

ARTIGAS, Ramon; CAMPS, Andreu; PASCUAL, Josep (2003). Barraques de pedra seca de Sitges i del Garraf. Ajuntament de Sitges. Sitges.