La Festa Major petita, Santa Tecla

Sense data
    Laia Massansalvador Soler

La Festa Major de Santa Tecla és la Festa Major petita de Sitges. El dia 22 de setembre, vigília de Santa Tecla, tenen lloc l'esclat de 21 morterets i la repicada de campanes per iniciar la festivitat, el castell de focs i la revetlla popular. El dia 23, diada de Santa Tecla, comença amb una matinal infantil. Setmanes abans, els nens de Sitges han estat construint els seus propis gegants, àligues i dracs i quan arriba el dia, ells són els intèrprets dels balls populars. Abans de l'ofici parroquial es condueix el tabernacle de Santa Tecla a l'església parroquial seguit de tots els balls i els músics. Al capvespre surt la processó de Santa Tecla i el tabernacle és portat per les pubilles de les entitats i barris de Sitges, i acompanyat de tots els balls, la banda de música i les autoritats. La Festa s'acaba amb un ball popular o una audició de sardanes, o amb algun altre acte proposat per alguna entitat de la vila.

Cal tenir present que durant el segle XVI, XVII i XVIII els actes lúdics de Santa Tecla -festa major petita- estaven a l'alçada de les de Sant Bartomeu, i ja a mitjans del segle XX, la comissió de Festes va fer créixer els balls populars i els actes festius durant la Festa de Santa Tecla.
    La festa de Santa Tecla va ser declarada Festa d'Interès Nacional el 5 de juny de 1991.

AAVV. (2001). "Sitges, l'encant de la tradició". Departament de Premsa i Comunicació de l'Ajuntament de Sitges.
    FORNS FUSTÉ, M. (2004). "Santa Tecla, vaivens de la Festa Major petita de Sitges". Grup d'Estudis Sitgetans.