Els Gegants Cubans

L'antic escorxador
    Antic escorxador, C./Joan Maragall, 36, Sitges 08870

Ajuntament de Sitges, Pl Ajuntament s/n, Sitges 08870
    Laia Massansalvador Soler

Els Gegants Cubans també són coneguts amb diferents noms com Gegants Americanos o Panxito i Panxita. Fou l'empresa nord-americana Pepsi-Cola qui en costejà la construcció gràcies a la mediació de Josep Mirabent i Magrans. Els gegants foren construïts amb la voluntat de reflexar una estampa carregada de simbologia pel poble de Sitges, la tornada dels americanos o els indianos a la terra natal després de fer les amèriques. Popularment, es diu que les faccions d'Antoni Morató i Ballesteros inspiraren la cara del gegant. La geganta fa 3 metres d'alçada i el gegant una mica menys, ja que només és de mig cos. El gegant, seguint la moda de les Antilles del segle XIX, llueix un vestit ratllat blau de fons blanquinós i una camisa blanca amb brodats característics de l'època. També duia un corbatí gris, i un barret jipi-japa ornamentat amb una franja negra. A la mà dreta hi du un cigar havà i a l'esquerra un bastó. En algunes sortides el gegant ha dut sota el braç o en una mà un exemplar d'El Eco de Sitges. La geganta duia una faldilla estampada de color verd amb una combinació blanca, brusa rosada amb volants blancs, també du una pamela adornada amb flors i plomes, i a cada braç un guant blanc. A vegades duia una ombrel·la en una mà o bé un ram de flors en una ma i en l'altra un mocador. Tot i que al 1999 renovaren el seu vestuari i aspecte, des de llavors la Panxita llueix un vestit rèplica del d'una de les nines de la col·lecció Lola Anglada, i ha anat guanyant cul. El Panxito no canvia gaire, sols les ratlles del vestit que ara seran de color marró clar i el pentinat: el gegant lluirà una cua llarga recollida amb un llaç.

Els gegants foren presentats en societat el 22 d'agost de 1965 amb una gran festa; des de llavors els geganters, actualment geganteres encarregades de fer ballar al Panxito, lluiran un vestit tipus granota amb el mateix ratllat que el gegant i lluiran al pit el logotip dels gegants cubanos. Els portadors de la geganta duen una camisa blau cel, una faixa negra i uns pantalons blancs.

AAVV (2001). "Sitges, l'encant de la tradició". Departament de Premsa i Comunicació de l'Ajuntament de Sitges.