Camí de Rupit
Dosrius

    Maresme
    Veïnat de Rupit - Zona de Canyamars
    Emplaçament
    De la Creu de Rupit a Argentona, creuant el terme en sentit nord-est sud-oest
    264m

    Coordenades:

    41.60964
    2.47183
    455992
    4606571
    Número de fitxa
    08075-279
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XI-XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Antic camí rural que creua el terme municipal en sentit nord-est cap al sud-oest. El seu recorregut originari va des de la serra del Montnegre, passant per Collsacreu i el Montalt, fins a la Creu de Rupit (que era una cruïlla de camins), moment en que entra dins del terme municipal de Dosrius. Des d'aquest punt, el camí baixa pel veïnat de Rupit fins a Canyamars i d'aquí fins a Dosrius, per acabar arribant fins a Argentona. El tram del veïnat de Rupit és el més ben conservat i segueix el curs del torrent de Rupit i de la riera de Canyamars fins al nucli urbà, enllaçant amb el carrer Major. El tram de Canyamars a Dosrius està força desdibuixat, tot i que en origen, en molts punts es feia per dins del cabal de la riera.

    En alguns trams, l'element està inclòs dins dels límits del Parc del Montnegre i el Corredor.

    La primera referència documental d'aquesta via la trobem l'any 1017 i apareix identificada com "strada Sancti Julia" (Clariana, 1988: 14). Tot i això, aquest camí formava part de la xarxa de vies secundàries establertes durant la romanització de la zona, datada al Maresme en el moment tardo-republicà, aproximadament, entre finals del segle II a.C. i començament del segle I a. C.

    CLARIANA I ROIG, Joan Francesc (1988). "Les vies de comunicació del Maresme a l'antiguitat: Estat de la qüestió". V Sessió d'Estudis Mataronins. Mataró: Museu Arxiu de Santa Maria, p. 14, 21.