Camí de Rupit Dosrius

Maresme
Veïnat de Rupit - Zona de Canyamars
De la Creu de Rupit a Argentona, creuant el terme en sentit nord-est sud-oest
264m

Coordenades:

41.60964
2.47183
455992
4606571
08075-279
Patrimoni immoble
Obra civil
Medieval
Modern
Contemporani
Popular
XI-XXI
Bo
Inexistent
Fàcil
Social
Privada
Diversos propietaris
Adriana Geladó Prat

Antic camí rural que creua el terme municipal en sentit nord-est cap al sud-oest. El seu recorregut originari va des de la serra del Montnegre, passant per Collsacreu i el Montalt, fins a la Creu de Rupit (que era una cruïlla de camins), moment en que entra dins del terme municipal de Dosrius. Des d'aquest punt, el camí baixa pel veïnat de Rupit fins a Canyamars i d'aquí fins a Dosrius, per acabar arribant fins a Argentona. El tram del veïnat de Rupit és el més ben conservat i segueix el curs del torrent de Rupit i de la riera de Canyamars fins al nucli urbà, enllaçant amb el carrer Major. El tram de Canyamars a Dosrius està força desdibuixat, tot i que en origen, en molts punts es feia per dins del cabal de la riera.

En alguns trams, l'element està inclòs dins dels límits del Parc del Montnegre i el Corredor.

La primera referència documental d'aquesta via la trobem l'any 1017 i apareix identificada com "strada Sancti Julia" (Clariana, 1988: 14). Tot i això, aquest camí formava part de la xarxa de vies secundàries establertes durant la romanització de la zona, datada al Maresme en el moment tardo-republicà, aproximadament, entre finals del segle II a.C. i començament del segle I a. C.

CLARIANA I ROIG, Joan Francesc (1988). "Les vies de comunicació del Maresme a l'antiguitat: Estat de la qüestió". V Sessió d'Estudis Mataronins. Mataró: Museu Arxiu de Santa Maria, p. 14, 21.