Safareig de la Barca
Dosrius

Camí del Pou del Glaç - Veïnat de Rupit - Zona de Canyamars
    A peu del camí que porta a Rupit, a la riba esquerra de la riera de Canyamars

Completament cobert de vegetació.
    Adriana Geladó Prat

Estructura aïllada de planta rectangular coberta per l'abundant vegetació que caracteritza la zona. Està bastida amb maons i presenta un revestiment lliscat a l'interior, tot i que força degradat. A la banda del camí es conserva un tram d'un tub que probablement canalitzava l'aigua per desaigüar l'estructura.

Segons les fons orals, l'estructura presentava unes mides aproximades de 10 m d'amplada x 20 de llargada i uns 2 metres d'alçada. Tot i que popularment és coneguda com a safareig, es tracta d'una bassa d'abastament d'aigua i reg de conreus. L'aigua provenia del canal del Sot del Gall. El topònim amb el que es coneix l'estuctura prové del fet que, a mitjans del segle XX, la família Prats, propietària dels terrenys, hi tenia una barca. Quan plovia i el cabal de la riera s'incrementava utilitzaven la barca per navegar-hi.

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.S.20/181. JUBANY I PINÓS, M. Àngels; ALSINA I BOIX, Neus (1990). "El medi natural: Les Aigües (III). Les fonts i els safareigs". El Comú, núm. 14, p. 16.