Riera Gran
Copons

Banda de ponent del terme municipal, 08289
    Discorre per tota la banda de ponent del terme municipal

La riera Gran travessa el terme municipal de Copons de nord a sud, per la banda de ponent del terme. Actualment no presenta un cabal d'aigua gaire important i, pràcticament en la seva totalitat, està cobert per l'abundant vegetació de ribera que creix la zona. Tot i això, es localitzen diversos gorgs en el seu traçat (gord de Nafre, del Mig). Al sud del nucli urbà, sota el balç de les Forques, el cabal s'ajunta amb la riera de Sant Pere, que discorre per la banda de llevant del terme municipal de Copons.

La riera Gran (nom del Molí de la Roda al seu pas per Copons) és un dels tres cabals a partir dels quals neix el riu Anoia, ja dins del terme municipal de Jorba. Els altres dos són la riera de Sant Pere, que neix a Calaf, i la de Montmaneu, prop de la Panadella. El cabal d'aquesta riera alimentà els molins actualment localitzats dins del terme municipal durant bona part de l'edat mitjana i tota l'època moderna, contribuint d'aquesta manera al desenvolupament econòmic de la zona.