Font de la Vila
Copons

Camí del Gorg de Nafre, 08289
    Al nord-oest del nucli urbà de Copons, abans d'arribar al gorg de Nafre

Ajuntament de Copons
    Adriana Geladó Prat

Font aïllada situada al marge dret de la riera Gran i del camí que porta cap al gorg de Nafre. Es tracta d'un recinte de planta quadrangular construït en una cota inferior al nivell de circulació del camí. Està delimitat per murs rectilinis d'uns 60-70 centímetres d'alçada bastits en pedra sense treballar lligada amb ciment. Les escales d'accés, formades per tres graons i amb barana de ferro, estan situades a la banda de migdia. L'aigua raja mitjançant dos petits tubets disposats a dues alçades, que es troben encastats al parament d'un altre muret situat als peus del talús natural del terreny, per la banda de llevant. L'aigua cau dins d'un forat protegit per una reixa que, mitjançant un conducte, retorna al riu. L'entorn immediat de la font es caracteritza per una abundant vegetació de ribera, amb força humitat i ombra. Al costat de la font hi ha una taula i dos bancs bastits en fusta i pedres escairades reaprofitades.

L'aigua que alimenta la font aflora del subsòl uns metres més amunt. Mitjançant un conducte soterrat, l'aigua és canalitzada cap a la font.

Donada la proximitat amb el nucli urbà, aquesta era la font on la gent anava a buscar-hi l'aigua quan encara no arribava a les cases. En el número 31 de la revista Camí Ral hi ha un recull de rodolins relacionats amb les fonts que hi hagut dins del terme municipal de Copons.

MERCADAL SEGURA, Elisenda (2011). "Fonts dels voltants de Copons". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 31, p. 10-11. VILUMARA BURRIA, Rut; MONTES, Carlos (2012). Recerca de les fonts del terme de Copons i rodalies. Treball de recerca de 2n Batxillerat IES Pere Vives Vich. Igualada [inèdit].