Font del Freixe
Copons

  Anoia
  Camí de la Rovira-Rasa dels Ponts, 08289
  Emplaçament
  A llevant del nucli urbà de Copons, prop de la rasa dels Ponts
  520m

  Coordenades:

  41.63801
  1.5267
  377294
  4610634
  Número de fitxa
  08071-107
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Regular
  L'entorn està ple d'aigua i la bassa en desús.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08070A00500077
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Font aïllada situada en un entorn boscós amb abundant vegetació, a la que s'arriba mitjançant un corriol que connecta amb l'antic camí de cal Manset. L'aigua, que brolla del subsòl, raja mitjançant un tub metàl·lic encastat en un petit mur bastit en pedra lligada amb morter, situat al marge dret del corriol. L'aigua cau dins d'un clot delimitat amb totxos. Al costat de la font hi ha un mur de pedra disposat en forma de banc per seure i una bassa de planta rectangular bastida amb totxo i amb el interior revestit. Uns metres més amunt de la font, l'aigua del subsòl aflora creant una sèquia natural que arriba fins al Freixe.

  Antigament, els pagesos que treballaven les seves terres hi anaven a beure aigua i refrescar-se. Actualment, al marge dels excursionistes, també hi van els caçadors ja que a la zona hi abunden els senglars. En el número 31 de la revista Camí Ral hi ha un recull de rodolins relacionats amb les fonts que hi hagut dins del terme municipal de Copons.

  MERCADAL SEGURA, Elisenda (2011). "Fonts dels voltants de Copons". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 31, p. 10-11. VILUMARA BURRIA, Rut; MONTES, Carlos (2012). Recerca de les fonts del terme de Copons i rodalies. Treball de recerca de 2n Batxillerat IES Pere Vives Vich. Igualada [inèdit].