Font de la Bonamossa
Copons

  Anoia
  Al nord-est de l'Hort d'en Sala, 08289
  Emplaçament
  Al nord-est del nucli urbà de Copons, sota la carretera C-1412 dins del quilòmetre 51
  428m

  Coordenades:

  41.64075
  1.52179
  376890
  4610946
  Número de fitxa
  08071-108
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Dolent
  La font pròpiament dita no existeix.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Copons
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  El paratge de la font de la Bonamossa està situat al nord-est del nucli urbà, a la riba dreta de la riera de Sant Pere. Actualment, l'aigua de les cases de Copons procedeix d'aquest indret. La font pròpiament dita no existeix. En el seu lloc hi ha un edifici de planta rectangular amb la coberta plana, que presenta una aixeta al parament, tot i que l'aigua no és potable. Al costat hi ha uns dipòsits soterrats que emmagatzemen l'aigua. L'entorn es caracteritza per una abundant vegetació que cobreix la zona.

  Al costat hi ha la Mina d'aigua de Copons.

  El paratge de la font de la Bonamossa sempre ha estat força identificatiu per a la gent de Copons. Antigament, els pagesos hi anaven a refrescar-se i utilitzaven la seva aigua per regar els horts que hi havia a la zona, actualment desapareguts. També s'hi anava a buscar aigua, a passar el dia i a banyar-se en els tolls que hi havia al costat. Actualment, l'aigua del poble procedeix d'aquí i se'n fa càrrec la companyia Aigua de Rigat, S.A des de l'any 2008. Tot i això, l'aigua del poble ve de la font de la Bonamossa des del mes de març de l'any 1988. En el número 31 de la revista Camí Ral hi ha un recull de rodolins relacionats amb les fonts que hi hagut dins del terme municipal de Copons.

  MERCADAL SEGURA, Elisenda (2011). "Fonts dels voltants de Copons". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 31, p. 10-11. RIBA I GABARRÓ, Josep (1991). "Copons". A Josep M. TORRAS I RIBÉ (coord.). Història de l'Anoia. Manresa: Edicions Selectes, v. 1, p. 360. VILUMARA BURRIA, Rut; MONTES, Carlos (2012). Recerca de les fonts del terme de Copons i rodalies. Treball de recerca de 2n Batxillerat IES Pere Vives Vich. Igualada [inèdit].