Riera de Targa
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Riera de Targa
  120

  Coordenades:

  41.51816
  2.36093
  446676
  4596477
  Número de fitxa
  08214 - 231
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Agència Catalana de l'Aigua (Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  La Riera de Targa és un dels eixos vertebradors del nucli de Vilassar més importants, conjuntament amb la Riera de Salvet. La primera pel costat septentrional i la segona pel meridional, delimiten la zona del nucli poblacional medieval de la vila, amb el castell dominant la zona des de les cotes altes i l'església i la desapareguda torre de Ca l'Isern, a la punta de llança de l'elevació.
  La Riera de Targa neix als vessant meridionals de la Serralada Litoral, a la zona de Les Ginesteres i travessa el terme de nord-oest a sud-est, fins trobar-se, a l'alçada de Can Maians, amb la Riera de Salvet. Des d'aquest punt fins el mar, ambdues prenen el nom de Riera de Vilassar.
  Al seu pas pel municipi ha anat configurant l'espai i l' urbanisme en les diferents èpoques de creixement, condicionant la vida del poble i el seu desenvolupament. Destaca el Carrer Artail, amb el mur de protecció per les baixades sobtades de la Riera en èpoques de pluges. Des d'aquesta riera, diversos carrers es dirigeixen al centre de la vila i hi trobem camins que s'adrecen a Cabrils o a Mataró. Can Rafart i Can Bruguera es troben a banda i banda. La Torre del Ravalet és un altre punt de control de pas, això com la Torre de Can Maians, a la confluència de les dues rieres.

  L'interès d'aquest espai va més enllà de les qualificacions clàssiques ja que es tracta d'un eix físic i històric que ha configurat i condicionat la formació del paisatge al llarg de la història i, per tant, cal tenir-ho present en l'elaboració de projectes urbanístics.

  La riera de Targa i la seva xarxa hidrogràfica era d'importància cabdal com a element vertebrador i ordenador del territori des d'una triple perspectiva: com a via de comunicació, com a via de desguàs i com a límit de propietat.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.