Rellotge de sol de Can Marquès
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Can Marquès
  160

  Coordenades:

  41.51787
  2.35304
  446018
  4596450
  Número de fitxa
  08214-230
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1998
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Privada
  000705000DF49F0001YE
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Rellotge de sol del tipus vertical declinant, amb orientació Sud - Est, realitzat al frontó de la façana principal de la casa de Can Marquès, a la dreta de la riera d'en Salvet. Es tracta d'un rellotge ornamental, i policromat: en negre per a l'any de realització; en blanc per al fons del quadrant i en gris per les diferents sanefes, línies horàries i les hores. És de superfície rectangular, amb dues sanefes lineals, que l'emmarquen. La més gruixuda d'elles, fa entre tres a quatre centímetres aproximadament.
  A l'interior, de color gris s'ha pintat de manera molt esquemàtica mig sol amb els raigs simètrics, d'onze puntes. Al centre, de color negre en xifres àrabs, l'any d'execució del rellotge, “1998”.
  El gnòmon o estilet és una vareta de ferro de secció circular, collat a la paret i del qual surten les línies horàries, representades en cicles de 24 hores. La línia o meridià que marca les dotze del migdia és perpendicular. A la seva esquerra comença a les cinc del matí. A la dreta, fins a les tres de la tarda. No inclou les línies diürnes ni cap altre mena d'ornamentació. Les hores estan representades amb xifres romanes.

  Aquest rellotge consta a l'Inventari dels Rellotges de Sol dels Països Catalans, amb el número de referència 2.704. Hi ha una fotografia realitzada el 28 de maig de l'any 2006 per Ignasi vilà.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  http://www.gnomonica.cat