Les Sedes
Vilassar de Dalt

Riera de Targa, 27-29

Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    Jordi Montlló Bolart

Nau industrial situada a la confluència del Torrent Lloberes i de la Riera de Targa, al costat del Parc de Can Rafart. És de planta rectangular a dues alçades i coberta a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal. Té la façana reculada de la riera deixant un pati tancat al davant. La composició de la façana és simètrica amb un ritme compositiu de les obertures, que són d'arc de mig punt.

Fàbrica de la família Serra -Tauran, instal·lada l'any 1848. Estava moguda per vapor i l'any 1869 tenia 171 telers mecànics. En Mateu Serra Tauran és el fundador de la colònia tèxtil de l'Ametlla de Merola, al Llobregat, i l'any 1871 deixa la fàbrica de Vilassar. Fins l'any 1877 la porten diversos industrials forans. Però des d'aquesta data i fins l'any 1920 no es tenen notícies que s'hi treballés.
    A partir de 1921, LA SOCIETAT Tous i Santamaria hi posà 36 telers de seda. L'any 1939 passa a la firma Puig Carcereny SA, que treballa fins el 1976. Aquesta activitat li ha donat el nom popular de Les sedes.
    Actualment és un restaurant.

BENITO Pere (2006). Vilassar de Dalt, un poble de futur. Ajuntament de Vilassar de Dalt.
    GENERALITAT DE CATALAUNYA (1991). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Vilassar de Dalt.