Can Manyer
Vilassar de Dalt

Plaça Miquel Martí i Pol, 6

Restaurat recentment i inaugurat com a biblioteca municipal
    BCIL -Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
    Ajuntament de Vilassar de Dalt (Pl. de la Vila, 1 - 08339)
    Jordi Montlló Bolart

Antiga fàbrica tèxtil que constava de tres naus, en forma de "U" deixant una plaça entremig. La nau central, més petita, era la casa del vapor, on hi havia una màquina de vapor. Al davant s'aixecava la xemeneia, que no s'ha conservat.
    Actualment, la nau de llevant s'ha reformat i acull la biblioteca municipal,inaugurada el 13 de desembre de 2014. La nau de ponent s'ha destinat per una part a magatzem de la col·lecció tèxtil del Museu i l'altra a promoció d'habitatges.

La societat Mañé y Ordeig inicia les seves activitats l'any 1879, en un local del carrer Dr. Martí Soler, amb 16 telers mecànics. L'any 1882 es trasllada a una nau propera construïda per Josep Estrany i Tolrà, on es declaren 16 telers a nom de la societat i 8 a nom d'Estrany. Dos anys més tard s'associen per créixer. L'any 1886 tenen 42 telers mecànics; el 1893 68 telers; el 1896, 118 telers i el 1905 tenen 189 telers cotoners, 10 de seda i un per a ornaments.
    L'any 1889 fabriquen electricitat per a consum propi, ja que Vilassar no va tenir xarxa elèctrica fins el 1915.
    L'any 1905 es construeix la casa del vapor per instal·lar-hi una màquina Alexander de 300 CV i el 1910 es construeix la tercera nau.
    Can Manyer es converteix en la fàbrica més gran de Vilassar a nivell social i econòmic. L'any 1915 es va produir una vaga durant gairebé sis mesos que ha deixat un record que ha perdurat en la memòria dels vilassarencs durant dècades.
    L'any 1963 tanca les portes id eixa sense feina prop de 300 treballadors

BENITO, Pere (2006). Vilassar de Dalt, un poble de futur. Ajuntament de Vilassar de Dalt.
    GENERALITAT DE CATALAUNYA (1991). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Vilassar de Dalt.