Riera Salvet
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Riera Salvet
  109

  Coordenades:

  41.51547
  2.35959
  446562
  4596180
  Número de fitxa
  08214 - 232
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Agència Catalana de l'Aigua (Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  La Riera de Salvet és un dels eixos vertebradors del nucli de Vilassar més importants, conjuntament amb la Riera de Targa. La primera pel costat septentrional i la segona pel meridional, delimiten la zona del nucli poblacional medieval de la vila, amb el castell dominant la zona des de les cotes altes i l'església i la desapareguda torre de Ca l'Isern, a la punta de llança de l'elevació.
  La Riera Salvet neix als vessant meridionals de la Serralada Litoral, per la confluència de dos torrents a la zona dels Rosers i travessa el terme de nord-oest a sud-est, fins trobar-se, a l'alçada de Can Maians, amb la Riera de Salvet. Des d'aquest punt fins el mar, ambdues prenen el nom de Riera de Vilassar.
  El castell de Vilassar és la fita més important d'aquesta riera que uneix la plana amb el Vallès pel Camí de la Costa. Als peus del castell hi ha la masia de Cal Doctor, on neix el carrer del Carme que uneix la riera amb la Plaça de la Vila. Més avall hi trobem la masia que li dóna el nom a la Riera; el mas Salvet. El darrer tram, a partir del carrer de Bufalà, no està asfaltada. Una tanca d'obra delimita la finca de Can Maians i la protegeix de les baixades sobtades de la Riera Salvet.

  L'interès d'aquest espai va més enllà de les qualificacions clàssiques ja que es tracta d'un eix físic i històric que ha configurat i condicionat la formació del paisatge al llarg de la història i, per tant, cal tenir-ho present en l'elaboració de projectes urbanístics.

  La riera Salvet i la seva xarxa hidrogràfica era d'importància cabdal com a element vertebrador i ordenador del territori des d'una triple perspectiva: com a via de comunicació, com a via de desguàs i com a límit de propietat.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.