Pont de can Badaire
Rupit i Pruit

Camí de Rupit a Sant Joan de Fàbregues - Rupit
    Emplaçament
    A la banda de migdia del nucli urbà de Rupit, sota el cingle i al final de la Davallada, damunt la riera de Rupit

42.02235
    2.46464
    455678
    4652396
    08901 - 102
    XIV-XVI
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Estructural
    Ajuntament de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Pont aïllat que salva el desnivell de la riera de Rupit, en el traçat de l’antic camí de Rupit a Sant Joan de Fàbregues. Està format per dos arcs rebaixats bastits amb carreuons de pedra, amb un apartador central de planta triangular situat a la banda nord-est de l’estructura. La part superior o tauler presenta un paviment de pedra i està delimitat amb una barana de pedra amb la part superior regularitzada. La construcció està bastida en pedra sense treballar de mida mitjana, disposada de forma regular i lligada amb morter.

Altres noms relacionats amb l'element: pont de cal Vicari, pont de Rupit.

El pont, d'origen medieval, apareix mencionat en una llicència otorgada pel baró del terme de Rupit i Fornils al moliner de Rupit Joan Castellet, datada l'any 1570. Posteriorment fou reconstruït durant la segona meitat del segle XX.

BADIA TEJEDOR, Francesc (2002). Llegendes i romanços del Collsacabra. Consultat 13 novembre 2020, des de https://issuu.com/francescbadia/docs/

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm identificació U47.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 492.

ROMA I CASANOVAS, Francesc (2018a). Molins del Collsacabra. Història i inventari. Valls: Cossetània Edicions, p. 149.