Riera de Rupit
Rupit i Pruit

Terme municipal de Rupit i Pruit
    Creuant el terme del nord-oest al sud-est

Xarxa natura 2000
    PEIN. Decret 328/1992, de 14 de setembre
    Adriana Geladó Prat

La riera de Rupit, afluent del riu Ter, està formada per un conjunt de petits rierols i torrents que s'originen a les zones elevades del puig de Rajols, puig del Bac, pla d'Aiats, serra de Mateus i els calms del coll de Pruit. Aquestes aigües s'unifiquen a partir dels paratges de la Lluca, la Sala i el molí Nou. Després salten pel pont dels Tres Ulls al molí del Soler, punt des d'on s'encalmen i van cap al molí d'en Marandes, recorrent el penyal on s'assenta la vila de Rupit per la banda de ponent. Des de la banda de migdia de la vila i fins al gorg de la Trapa (situat sota el salt de Sallent), la riera comporta un desnivell de més de 500 metres i un curs acongostat entre penyals definit per successius salts d'aigua, cascades i gorgs. En aquest tram és important la presència d'antics molins i rescloses entre d'altres elements. Passat el gorg, la riera travessa un tram boscós definit per una gran quantitat de petits salts d'aigua conegut com a Mitjans, per acabar desembocant a l'embassament de Susqueda.

La riera es caracteritza per boscos de ribera amb una gran biodiversitat d'espècies: vernedes, freixenedes i algunes plantacions de pollancredes, entre d'altres (àlbers, saücs, avellaners...). En concret, les vernedes són Hàbitats d'Interès Comunitari prioritaris a Catalunya per la Unió Europea.

Alguns trams de la riera estan inclosos dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

FONT I ROMAGOSA, Joan (1998). “La riera de Rupit”. Els Cingles de Collsacabra, any XIX, núm. 39, p. 22.

VINYETA, Ramon (1980). El Collsacabra. Els salts i cascades. Torelló: Celblau, p. 22-29.

VINYETA, Ramon (1998). Rupit. Guia turística. Rupit: Mª Estrella Dorca i Aragonés, p. 18-19, 38-39.