Molí de vent de can Macià
Òdena

Can Macià
    Als jardins propers a la capella de la Mare de Déu de la Mercè

Josep-Vicenç Mestre i Casanova

El molí consta d'un eix fixat a les aspes, que la força del vent fa girar, i gràcies a un engranatge el moviment de rotació en un de translació que permet el moviment de pujada i baixada de la varilla que activa el pistó de la bomba dipositada dins del pou i que provoca la pujada de l'aigua cap a l'exterior.
    Tota la part superior que denominem popularment com a aspes es denomina ramell que va unit a la torre. El ramell està format bàsicament per la vela (són pròpiament les aspes), l'asta i la pala (una mena de ploma i que són les que orienten el molí en la direcció del vent), el tanca-veles (cercle interior), el rest (cercle exterior), la cigonya (situada al centre de la roda i que és com una mena de colze que junt amb la biela pel brasset produeix el moviment giratori del molí)

Es va instal·lar per tal de bombar l'aigua d'un pou i així regar els horts propers. Els propietaris de can Macià en el decurs del primer terç del segle XX, van dotar a la finca de diverses infraestructures per tal de millorar la productivitat i mecanitzar al màxim el treball agrícola, entre les quals destaquen l'embassament per produir energia elèctrica i aquest molí de vent, a més de la incorporació de maquinària com la màquina de batre, tractors...