Gorg de Llitons
Folgueroles

Camí ral de Vic a Girona - Torrent de les Valls
    Emplaçament
    A la banda de llevant del terme municipal, en el camí ral de Folgueroles a Vilanova de Sau, sota el pont de la Bruixa

41.93049
    2.35028
    446133
    4642263
    08083 - 63
    Paleògen
    BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Situat al torrent de les Valls, que està format per l’aiguabarreig de les aigües que baixen de Collsameda, Sant Llorenç del Munt i el sot Fosc, prop del gorg. Es tracta d’un canó estret d’uns 20 metres de longitud i uns 5 metres d’alçada, encaixonat dins dels conglomerats i gresos vermells de les Guilleries que formen el torrent. La part inicial del gorg està situada sota del pont de la Bruixa i està formada per dues petites bassetes ovalades de recorregut sinuós. Un cop fora del pont, el gorg descendeix ràpidament creant el canó allargat que el caracteritza. En el seu tram final, el recorregut del gorg presenta més amplada, acabant en una espècie de balma oberta al torrent. Es pot visitar el gorg mitjançant un sender que discorre pel seu costat de tramuntana i s’inicia al costat del pont de la Bruixa. El gorg està força amagat per l’abundant vegetació que caracteritza la zona, en un lloc ombrívol i humit.

L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona com a àrea d'especial interès del patrimoni ecològic-paisatgístic.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació N.07.

ROSSELL I COMAJOAN, Josep; TORRENTS I BUXÓ, Jacint; TORRENTS I BUXÓ, Carme (1996). Caminada popular per llocs verdaguerians de Sant Sadurní d’Osormort, de Savassona i de Folgueroles. Folgueroles: Amics de Verdaguer, p. 8.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xevi (1992). “El gorg de Llitons”. Festa Major de Folgueroles 1992. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

TORRENTS BUXÓ, Carme (2001). Verdaguer, la mirada poètica a la terra. Cinc rutes d’Osona per a conèixer els escenaris poètics de l’obra de Jacint Verdaguer. Folgueroles: Casa-Museu Verdaguer, p. 2.