El gorg de Llitons
Folgueroles

Tradició oral
    Cultural
    Adriana Geladó Prat

Els llitons (o litons, nitons, nyitus, nyetus o nitus) són uns minúsculs èssers màgics negres i banyuts que habiten al gorg de Llitons. Tenen la capacitat d'entrar al cervell de les persones (per la boca, el nas o les orelles) mentre aquestes descansen o fan la becaina prop d'aquest paratge, menjant-se'ls d'aquesta manera l'enteniment i la memòria. La persona queda ennitada, és a dir, que es torna desmemoriada, li costa entendre les coses i té moltes ganes de dormir.

La fondària d'aquest gorg és tot un misteri. Per mesurar-lo es feia baixar una pedra lligada a un llibant a l'interior del gorg i, quan s'arribava a l'altre cap, la pedra encara no havia tocat el fons. Així doncs s'anava a buscar un altre llibant per allargar l'anterior. Quan tornaven, tant la pedra com el llibant anteriors eren fora del gorg i se sentia una veu infernal de les profunditats que els avisava que mai podríen mesurar-lo.

Un home i la seva burra baixaven de nit de la zona de Collsameda en direcció a Folgueroles. Un cop arribats al pont de la Bruixa, que passa per damunt del gorg, hi van caure a dins. No en van poder sortir i mai més se'n va saber res.

Tant mossèn Cinto Verdaguer com el folklorista català Joan Amades parlen dels llitons en alguns dels seus escrits.

El topònim Llitons no es troba a cap altre lloc dels Països Catalans, és únic de Folgueroles.

“Els Llitons”. La Falguera nº 41, 2014, p. 19.

FUNDACIÓ JACINT VERDAGUER (2021). “Madrones i llitons. Llegendes de vora l’aigua”. La Falguera nº 54, p. 28.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xevi (1992). “El gorg de Llitons”. Festa Major de Folgueroles 1992. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2000). 100 Llegendes de la Plana de Vic. Col·lecció Popular Llegendes, 4. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, p. 56-58, 113-114.