Folgueroles
Folgueroles

Tradició oral
    Miquel Saperas i Auvi
    Cultural

FOLGUEROLES

"Quin pom de dàlies ets, Folgueroles / en el rosa del teu viure! / Et gronxen aires de terreroles, / teuladers i rossinyols.

Ets de la Plana el millor somriure, / llum de pollancres, niuet de fades, / aigua de perles, nits encantades, / picardioses pels corriols.

Et naixia el Poeta / en domassos del cel. / Avui encara passa / cantussant pels carrers.

Dins l'església en silenci / perfumat de codonys. / espetec de geranis / al defora, pertot.

Pels teus camps d'or i plata / trepadella ha florit. / El ballet et puntegen / quatre alzines, vuit pins.

Un pagès de pessebre / envesteis feix i prat. / M'he sentit la seva ombra / al palmell de la mà.

Quan t'ensutzes et venten / Pirineu i Montseny. / Si estimaves la lluna / t'agombola un estel.

Sant Francesc s'hi moria, / Oh, quina olor de brull! / L'arc del cel engalana / Sant Jordi i la Damunt.

Se't despengen els núvols / a baranes de sol. / De puntetes camines / pel batre del teu cor.

Acolora mansesa, / rostoll, noia, brogit. / Ets com tota l'Úmbria, / o un raconet d'Assís!".

Aquest poema és obra del poeta i assagista Miquel Saperas i Auvi, barceloní de naixement i amb fortes vinculacions familiars amb la població de Folgueroles. Fou soci fundador de l'entitat  Amics de Verdaguer, una de les primeres entitats culturals legalitzades a Catalunya (any 1967).

L'any 1973, la lletra d'aquest poema fou musicada per Pere Vallribera i Moliné transformant-lo en una sardana per a cor i cobla que s'estrenà a Barcelona. Aquesta sardana fou premiada en el I Certamen de Sardanes cantades de Ràdio Barcelona i l'Aliança del Poblenou.