Alzines sureres
Folgueroles

  Osona
  Ronda de la Damunt – Carrer de Josep Maria Casacuberta
  Emplaçament
  A la banda de llevant del nucli urbà, al costat del camp de futbol
  563 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.94025
  2.32219
  443813
  4643364
  Número de fitxa
  08083 - 64
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU
  BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Folgueroles
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Petit bosc situat dins del nucli urbà, en el camí de la Roca. Està format per una quarantena d’exemplars d’alzines sureres, arbre mediterrani adaptat als sòls àcids i pobres en nutrients, la característica identificativa més important del qual és la seva escorça rugosa i gruixuda de la que se n’extreu el suro. Hi ha exemplars de totes mides, donat que alguns són centenaris i d’altres es corresponen amb plaçons plantats en els darrers temps. No es tracta d’un arbre autòcton de la zona. De fet, aquest conjunt és el més important que hi ha a la Plana de Vic.

  L'elements està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

  És força probable que aquest bosc d’alzines sureres fos plantat al segle XVIII pels propietaris del mas la Sala, en uns terrenys de la seva propietat. La seva intenció era generar ingressos extres mitjançant l’explotació del suro que proporcionaven aquests exemplars. L’any 2014, degut a unes fortes ventades, un dels exemplars més antics va caure i va arrossegar també un dels plançons que havien estat plantats anys enrera. El conjunt s’inclou en la ruta verdagueriana i compta amb un monument dedicat al poeta folguerolenc Jacint Verdaguer.

  NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació N.09.

  ROVIRÓ, Xavier (2014). “Dues de menys...”. La Falguera nº 41, p. 9.