Albula V
Folgueroles

A la banda de llevant del nucli urbà, al costat del camp de futbol

Pablo Palazuelo
    BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Ajuntament de Folgueroles
    Adriana Geladó Prat

Escultura d’acer innoxidable situada damunt d’una peanya assentada en una plataforma de pedra. Està formada per un gran llibre obert amb les pàgines en blanc, sostingut amb un faristol. A la cara frontal de la peanya hi ha una placa rectangular d’acer innoxidable gravada amb la següent inscripció: “La poesia és un aucell del cel que fa sovint volades a la terra / JACINT VERDAGUER, maig 1896 / A JACINT VERDAGUER I SANTALÓ 1845-1902 / 1995 / 150è Aniversari del seu naixement / Folgueroles-Vil·lajoana, Barcelona”. Es tracta d’una clara al·legoria de la poesia, inspirada en els dos primers versos del poema Què és la poesia? que Jacint Verdaguer va escriure l’any 1896. En un dels laterals de la peanya hi ha una altra placa de les mateixes característiques gravada amb el títol de l’escultura “ALBULA V” i el nom del seu creador “Pablo Palazuelo”.

Aquesta escultura, obra del pintor i escultor Pablo Palazuelo (un dels més importants representants de l’abstracció geomètrica), fou inaugurada el 17 de maig de l’any 1995, en el marc de la Festa Verdaguer i en motiu del 150è aniversari del naixement del poeta folguerolenc Jacint Verdaguer. A l’acte hi assistiren el mateix escultor, l’alcalde de Barcelona Pasqual Maragall, mossèn Josep Maria Ballarín i diverses autoritats locals i comarcals. La presència de l’alcalde de Barcelona a l’acte queda justificada pel fet que, en el mes de juny del mateix any, es va inaugurar una escultura bessona a la masia Vil·la Joana de Vallvidrera (Barcelona), lloc de defunció del poeta.

“Actes del dia 17 de maig. 150è aniversari del naixement”. La Falguera nº 7, 1995, p. 5-6.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació A.11.

PUIGSESLLOSES, Xavier; COSTA, Carles; ANGLADA, Albert; ORTIZ, Toni (2008). Pa artesà. Un flequer del poble de mossèn Jacint Verdaguer. Sant Quirze de Besora: Ediciones del Equilibrio, p. 132.

TORRENTS BUXÓ, Carme (2001). Verdaguer, la mirada poètica a la terra. Cinc rutes d’Osona per a conèixer els escenaris poètics de l’obra de Jacint Verdaguer. Folgueroles: Casa-Museu Verdaguer, p. 7.