Font Trobada
Folgueroles

A la banda de llevant del nucli urbà, sota del camí ral de Folgueroles a Vilanova de Sau

BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Lúdic/Cultural
    Ajuntament de Folgueroles,
    Adriana Geladó Prat

Font aïllada situada dins de l’Àrea d’esplai de la font Trobada, a pocs metres de distància del torrent de Folgueroles. Està soterrada respecte al nivell de circulació del paratge, en un petit talús del terreny, i s’hi accedeix mitjançant unes escales dobles bastides amb lloses de pedra. La font està formada per tres grans lloses rectangulars de pedra, adossades al talús i disposades en vertical, creant una planta semicircular. Les lloses laterals fan de respatllers de dos bancs de pedra simples, bastits amb grans blocs de pedra desbastats. La llosa central està gravada amb la inscripció “LA FONT TROBADA / Rest. 1979” i decorada amb l’escut de Folgueroles repicat a la pedra. A la part inferior de la llosa hi ha el broc de ferro per on surt l'aigua, format per una vella boixa de roda de carro. L’aigua cau a l’interior d’un registre enreixat de ferro que la desguassa cap al torrent. Damunt del broc hi ha gravada la data 1931. Al costat del broc, i encastada en una de les lloses laterals, hi ha una aixeta de polsador que subministra aigua potable de la xarxa municipal. El paratge que envolta la font, destinat al lleure i l’esbarjo, disposa de taules de pícnic, bancs per seure i una zona d’aparcament. Aquest paratge gaudeix d’una important riquesa biològica, amb nombroses espècies d’arbres i arbusts majoritàriament de bosc de ribera. Entre d’altres espècimens hi ha el pollancre, el plàtan, el salze blanc, l’auró, l’avellaner i el roure, com a espècies arbòries, acompanyades pel gatell, l’arç blanc, el sanguinyol, el saüc, les violetes, el jonc boval, la sarriassa i la cua de cavall, entre d’altres.

L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona com a àrea d'especial interès del patrimoni ecològic-paisatgístic.

Es tracta d'una de les grans fonts del terme municipal de Folgueroles. Probablement fou bastida l’any 1931 i restaurada el 1979. Tot i això tenim constància que l’any 1876, en aquest paratge ja es localitzava una font i un petit pont anomenats del Patafi (actualment es conserva el topònim de pont del Patafi). També tenim notícia que pels voltants de l’any 1925, prop de la font hi havia dos pous que eren propietat de Josep Maria Bru de Sala i que subministraven aigua potable a les cases del poble (l’any 1925, per iniciativa de Josep Maria Bru de Sala i Serra, es va constituir l’empresa Aguas Potables de Folgarolas, que va rebre la concessió per portar l’aigua a les cases del poble procedent de les seves fonts i pous). També sabem que temps enrera, a l’entorn de la font, s’hi celebrava la tornaboda de la Festa Major de Folgueroles i, actualment, en aquest paratge s’hi va a buscar el pollancre que es planta a la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer per la Festa Verdaguer. L’espai de la font trobada forma part d’una finca d’unes tres hectàrees propietat, des de l’any 2001, del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. L’any 2017, la font fou connectada a la xarxa municipal d’aigua de Folgueroles.

GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 156, 159, 303.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació N.06.

PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 93, 98, 101.

ROSSELL I COMAJOAN, Josep; TORRENTS I BUXÓ, Jacint; TORRENTS I BUXÓ, Carme (2000). Sant Feliuet. Caminada per llocs verdaguerians de Tavèrnoles i de Folgueroles. Folgueroles: Amics de Verdaguer, p. 4-5.