Creu del Francès
Folgueroles

Ronda de la Damunt, 52
    A l'extrem nord-est del nucli urbà, a la banda sud-oest de la ronda de la Damunt

BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Ajuntament de Folgueroles
    Adriana Geladó Prat

Creu de pedra situada a peu de carrer, integrada dins de la tanca que delimita la parcel·la i assentada damunt d’una plataforma rectangular arrebossada. Està formada per un basament motllurat de planta rectangular, damunt del que s’assenta un fust troncopiramidal d’uns dos metres i mig d’alçada, rematat amb un capitell decorat amb motius florals i coronat amb una creu llatina amb els extrems lobulats. La cara frontal, orientada a ponent, presenta la següent inscripció gravada: “EN MEMORIA DE JOSEP PARES I JOAN GODAYOL MORS PER ELS FRANCESSOS LANY 1809 EREGIT EL 28 DE MARÇ 1910 RECONSTRUIT EL–14-9-1948”. El basament també compta amb una inscripció gravada, tot i que de difícil lectura: “JOSEP PARES .Y LLUSA BENEIUL”.

Aquesta creu fou erigida l’any 1910 en commemoració de la mort dels cosins Parés de la Ricardera l’any 1809, a mans de les tropes franceses. Originàriament, les famílies dels difunts erigiren aquesta creu en el mateix lloc on foren assassinats, a la zona de les eres, al costat del camí de Folgueroles a Tavèrnoles, on hi ha l’actual camp de futbol del municipi. Tot i això, la creu fou traslladada en diverses ocasions, fins a situar-la en el seu emplaçament actual. Durant la guerra Civil espanyola (1936-1939), la creu fou escapçada i l’any 1948 fou reconstruïda per la mateixa família. Cal indicar que, segons la bibliografia consultada, l’anterior creu commemorativa era de fusta.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació A.10.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (1996). “La creu del Francès”. Festa Major de Folgueroles 1996. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2009). “La Creu del Francès”. La Falguera nº 30, p. 16-17.

TORRENTS, Ricard (1992). Ruta verdagueriana de Folgueroles. Folgueroles: Amics de Verdaguer, Casa-Museu Verdaguer, p. 38.