Cova dels Musclos

A uns 190 metres al nord-est de la Punta de les Coves, a pocs metres a l'est de la Cova del Gegant

Prehistòric
    Paleolític
    Les estructures del jaciment requereixen una important i urgent actuació de restauració.
    BCIL. Catàleg del P.C.C. (24.7.1991, DOGC 1473)
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta d'una cova d'uns 20 metres de recorregut i conformada per dues galeries. Les escasses informacions conegudes són les aportades per les excavacions fetes l'any 1975 per uns aficionats a l'arqueologia. L'actuació duta a terme a la galeria superior va identificar dos estrats, el més contemporani era format per còdols i sorra, en el qual s'hi van localitzar uns fragments de ceràmica a mà llisa i un fragment de bronze indeterminat. Sembla que es tractava d'un estrat de sediment aportat pel mar. El segon nivell estava constituït per argiles, junt amb alguna placa estalagmítica, i s'hi van trobar diverses restes de fauna quaternària, a més d'un esclat de sílex paleolític. En l'actualitat, l'entrada a la cova ha quedat sota el nivell de les aigües com a conseqüència de diversos factors, el continuat enfonsament de la línia de costa del Garraf i el derivat augment del mar, junt amb el cessament de l'arribada de sorres que constituïen les platges d'aquest indret, provocat per la construcció de diverses infraestructures (bàsicament del Port Franc de Barcelona).

S'inclou dins la tipologia de jaciments com a "cova natural d'habitació sense estructures". Agraïment a la federació Catalana d'Espeleologia-secció d'arqueologia i paleontologia- per les dades facilitades

L'any 1975 uns aficionats de Ribes van realitzar una excavació parcial. Els materials recuperats estan dipositats a l'Institut Jaume Almera, CSIC (Barcelona). Aquesta cavitat entra dins l'àrea de recerca sobre Els primers pobladors del massís del Garraf-Ordal i Llobregat, que es duu a terme, des de l'any 1999, per l'equip d'arqueòlegs del Grup de Recerca del Quaternari de la Universitat de Barcelona, dirigits per Joan Daura i Montse Sanz.
    Les restes faunístiques varen ser publicades per CANAL, J. I CARBONELL,E. (1989) i NADAL, J. (2000).

CANAL, J.; CARBONELL, E. (1989), "Cova del Gegant (Sitges. Garraf)" a Catalunya paleolítica. Girona
    ESTÉVEZ, J. (1979) "La fauna del Pleistoceno catalán" (inèdit)
    MIR, A. (1984), "Reompliment i estudi de les coves del Gegant i Muscle (Sitges, Garraf)" a Col·loqui Quadre Cronològic del plistocè superior a Catalunya. Talteüll-Banyoles.
    MIRET, J. FONTS, C. (1984) Fitxa 24/405 de la Carta Arqueològica (CCAA). Revisió de 2002.
    ROVIRA, J.; PETIT, MªA. (1980) "El jaciment arqueològic de la Cova Verda i alguns problemes del neolític i l'edat del bronze a Catalunya" a Quaderns de Treball nº3 de l'Institut de Prehistòria i Arqueologia. Barcelona