Els Covarrons
Sitges

    Garraf
    Al nord del Fondo de les Coves, en una vessant a tocar de la pedrera Uniland Cementera S.A.

    Coordenades:

    41.26854
    1.90528
    408306
    4569146
    Número de fitxa
    08270 - 526
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Prehistòric
    Edats dels Metalls
    Segle
    1.800aC
    Estat de conservació
    Dolent
    La proximitat de la pedrera fa que perilli la seva estabilitat, a la vegada que en dificulta i complica l'accés.
    Protecció
    Legal
    BCIL. Catàleg del P.C.C. (24.7.1991, DOGC 1473)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CC.AA., núm.25/406, any 2002.
    Accés
    Difícil
    Altres
    Titularitat
    Pública
    Diputació de Barcelona. Rambla de Catalunya, 126. Barcelona-08008
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    Els Covarrons correspon a un conjunt de balmes situades en un mateix indret, es troben orientades al sud i mostren dimensions molt diverses. La pedrera existent a l'indret complica l'accés al jaciment, ja que per una banda trobem l'àrea d'extracció de mineral i per l'altra, el camí és de certa complexitat i cal tenir molt present la proximitat de la dita pedrera. Al peu de les balmes passava un antic camí -actualment quasi desaparegut-, en el qual s'hi van trobar diversos fragments de ceràmica molt rodada. Es va realitzar una prospecció que va suposar la troballa d'un escàs conjunt material. Tan sols es va trobar material en dues de les balmes; en una (la més occidental), un únic fragment de ceràmica llisa molt erosionada i en una altra (la tercera per l'oest), diversos fragments de ceràmica llisa rodada, bocins d'ossos i trossos de carbons enganxats a una capa estalagmítica. Durant la revisió de la Carta Arqueològica al 2002 es va comprovar que no es conserva sediment a l'interior de les balmes, únicament en una petita cavitat situada al costat de la coveta més occidental s'hi va observar sediment sota una fina capa estalagmítica. A més, en el tram de camí conservat sota les balmes només van observar un parell de fragments de ceràmica a mà probablement de l'edat del Bronze.

    Es tracta d'un jaciment en cova o abric del qual es desconeix la seva funcionalitat o ús. A més, la manca de sediment a l'interior de la majoria de balmes no permet assegurar l'existència del jaciment.

    El jaciment va ser descobert pel Grup Excursionista "España Industrial". Xavier Virella va fer una prospecció a la tartera situada al peu de les balmes, on va recollir diversos materials. Els materials recuperats estan dipositats al Museu Arqueològic de Barcelona.

    LLONGUERAS,M. (1964-1965) "Notas de arqueología de Catalunya y Baleares" a Ampurias, XXVI-XXVII.
    MIRET, J. FONTS, C. (1984) Fitxa 25/406 de la Carta Arqueològica (CCAA). Revisió de 2002.