Cova del Duc o del Tro

A la riba esquerra del torrent del Tro

Prehistòric
    Les estructures del jaciment requereixen una important i urgent actuació de restauració.
    BCIL. Catàleg del P.C.C. (24.7.1991, DOGC 1473)
    Diputació de Barcelona. Rambla de Catalunya, 126. Barcelona-08008
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta d'un jaciment situat en unes coves naturals, en concret dues balmes situades en el penya-segat de la riba esquerra del torrent del Tro, l'accés a les quals presenta un grau de complexitat elevat. La cavitat més gran presenta uns 5 m d'alçada per 4'5 m de llarg i 2'5 m d'amplada i l'entrada orientada vers el sud-oest, amb una galeria d'uns 11 m; en la seva part superior, s'hi va fer una recollida de material. El conjunt recuperat està format per una fulla de sílex, un raspador, un ascle, una pedra de molí, 10 denes de collaret de calaita, setze denes de marfil, dues petxines perforades, 25 fragments de ceràmica pertanyents a 5 vasos diferents i alguns fragments d'ossos humans. L'anàlisi morfo-tipològica del material trobat permet valorar a grans trets el jaciment com a una cova sepulcral del període del Calcolític-Bronze.

La tipologia del jaciment es correspon a la de cova natural amb inhumació, probablement de diversos individus. Es troba dins els límits del Parc Natural del Massís del Garraf, fet que implica que a més de la protecció legal indicada en l'apartat corresponent, el jaciment també està regulat pel "Pla Especial de protecció del medi físic i del paisatge de l'Espai Natural de Garraf".

El jaciment va ser descobert per Josep Serra Cirè. Els materials recuperats es troben dipositats a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

BELLMUNT, J.(1960-1961) "Notas de Arqueología de Cataluña y Baleares" a Ampurias, XXIV.
    MIRET, J. FONTS, C. (1984) Fitxa 26/407 de la Carta Arqueològica (CCAA). Revisió de 2002.