Col·lecció de Folgueroles al Museu Episcopal de Vic
Folgueroles

  Osona
  Museu Episcopal de Vic. Plaça del Bisbe Oliba, 3, 08500 Vic
  Emplaçament
  Dins del nucli antic de la ciutat, entre els carrers del Cloquer i Sant Miquel Arcàngel
  551 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.9386
  2.31849
  443505
  4643184
  Número de fitxa
  08083 - 101
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Col·lecció
  Neolític
  Edats dels Metalls
  Antic
  Ibèric
  Medieval
  Gòtic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XXII a.C-XX
  Any
  2200 a.C.-1902
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal i física
  BCIN
  BCIN moble pel Decret 474/1962 de museus. Aquesta col·lecció és considerada BCIN pel Decret 474/1962, de l'1 de març, segons el qual determinats museus (i els seus fons) són declarats monuments historico-artístics.
  Accés
  Restringit
  Científic/Cultural
  Titularitat
  Privada accessible
  Bisbat de Vic
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Col·lecció heterogènia de materials relacionats amb el terme municipal de Folgueroles, que estan custodiats al Museu Episcopal de Vic (MEV). Presenta un seguit de materials procedents de diferents jaciments arqueològics, així com destacables peces tant artístiques com de caire més costumista procedents del mateix terme municipal. Està formada per diversos fragments de bronze, ferro, sílex, petxina, os, dents i ceràmica procedents, en gran mesura, del jaciments arqueològics del Casol de Puigcastellet, del dolmen de Puigseslloses i del Turó de les Mentides. Entre d’altres hi ha denes de collaret, fragments de penjolls, vasos campaniformes, fragments de ceràmica ibèrica, fusaioles, puntes de sílex... Del Casol de Puigcastellet destaquen dues rosetes de corall muntades en ferro.

  Pel que fa a les peces de caire artístic destaquen les restes de pintures murals procedents de l’església parroquial de Santa Maria de Folgueroles, consistents en un fragment de la representació del Calvari (s. XIII), una escultura de Mare de Déu datada al segle XIV, un manuscrit del llibre L’Atlàntida i el bressol de Mossèn Cinto Verdaguer, ambdós datats al segle XIX. També destaca una pintura de Jacint Verdaguer vestit de fadrí a la font del Desmai de Folgueroles, obra de Marià de Picó datada l’any 1870, i uns apunts al carbonet de Ramon Casas del “Retrat de Verdaguer mort” datat l’any 1902.

  Majoritàriament, les peces arqueològiques foren ingressades al Museu Episcopal de Vic entre finals del segle XIX i principis del segle XX. La majoria d’aquestes peces provenen de les primeres intervencions efectuades en els jaciments arqueològics. La resta d’obres custodiades s’obtingueren mitjançant donacions i compres efectuades al llarg del segle XX i principis del XXI.

  Folgueroles recorda Verdaguer. CXLVI Aniversari naixement. 11-12 maig 1991. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

  MOLAS I FONT, M. Dolors (1976). “Hallazgos en el Casol de Puig Castellet, Folgueroles (Barcelona)”. Pyrenae, [en línia], núm. 12, p. 177-179+I, https://raco.cat/index.php/Pyrenae/article/view/164933 [Consulta: 20-01-2022].