Col·lecció de la Casa Museu Verdaguer
Folgueroles

Al bell mig del nucli antic de Folgueroles, al tram inicial del carrer Major

Col·lecció
    Cultural
    Fundació Jacint Verdaguer
    Adriana Geladó Prat

Col·lecció d’objectes de la Casa Museu Verdaguer, dedicada a la vida i obra del poeta folguerolenc Jacint Verdaguer i Santaló (1845-1902). Es tracta d’un fons de caràcter etnogràfic i artístic que aplega materials i elements d’us domèstic i social de l’època, per així introduir-nos a la biografia i l’obra de l’autor. La col·lecció integra unes 160 peces de mobiliari, objectes quotidians, llibres, peces d’art... D’entre les peces de mobiliari destaquen dues taules que van pertànyer a Verdaguer i una còpia del bressol on el poeta fou criat en els seus primers anys de vida (construït a la dècada dels anys 60 del segle XX per l’ebenista Pere Buxó i Verneda). Pel que fa als llibres destaca una primera edició de L’Atlàntida datada l’any 1878 i un manuscrit original de la seva estada a can Tona (Calldetenes) escrit pel propi Verdaguer. La col·lecció també conté interessants objectes d’art de diversos artistes com Perejaume (1957), Duran Camps (1891-1079), Jaume Pahissa (1846-1928), Victor Moya (1889-1972) i Oller i Pinell (1879-1981).

Bona part d’aquesta col·lecció forma part de l’exposició permanent instal·lada a l’edifici. La planta baixa està centrada en la vida del poeta, fent especial èmfasi en l’obra L’Atlàntida, que fou premiada en els Jocs Florals de l’any 1877 i li va valer el reconeixement literari dins i fora de Catalunya. La primera planta està dedicada a la vida familiar d’uns pagesos de poble, mitjançant diversos objectes quotidians centrats en el parament d’una cuina i l’aixovar d’una cambra privada. Està dedicada al llibre La Pomerola, obra on el poeta fa una evocació de la seva joventud des de la vellesa. En darrer terme, les golfes estan centrades en el poema èpic Canigó (1886). Mitjançant l’exposició Dos creadors. Verdaguer. Perejaume es poden observar les llibretes manuscrites i els croquis de les seves ascensions pel Pirineu, així com una mostra de les obres de l’artista Perejaume dedicades al poeta folguerolenc.

La col·lecció de la Casa Museu Verdaguer, conjuntament amb el fons documental i el fons bibliogràfic, configuren el fons de la Casa Museu Verdaguer. La col·lecció va ser creada per l’entitat Amics de Verdaguer, que havien impulsat la compra de la casa per subscripció popular (1961), amb l’assessorament d’Eduard Junyent, en un primer moment, i després per Josep M. Garrut, conservadors en aquells moments del MEV i del MHCB respectivament. Majoritàriament, les peces són fruit de donacions efectuades al llarg de la història del museu, moltes d’elles portades pels veïns de Folgueroles, les quals encara es van produïnt en l’actualitat.

“Apunt de celebrar 50 anys, creix el fons de la Casa Museu”. La Falguera nº 45, 2016, p. 32-33.

BOIX, Jordina (2019). “El fons de la Casa Museu creix amb la donació d’una carta de Verdaguer”. La Falguera nº 51, p. 22.

CASA MUSEU VERDAGUER (2002). “Els llits de la Casa Museu Verdaguer”. La Falguera nº 19, p. 24-25.

Font: informació oral de la sra. Jordina Boix [Consulta: 01-04-2022].

Josep M. Garrut i Romà. Fill adoptiu del poble de Folgueroles 2006. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, Amics de Verdaguer de Folgueroles, Casa Museu Verdaguer, 2006, p. 7, 11-14.

TORRENTS I BUXÓ, Carme (2019). “Verdaguer i Folgueroles: dos noms en un”. Haidé, núm. 8, p. 161-169.