Fons documental de la Casa Museu Verdaguer
Folgueroles

Carrer Major, 7
    Al bell mig del nucli antic de Folgueroles, al tram inicial del carrer Major

Cultural
    Fundació Jacint Verdaguer
    Adriana Geladó Prat

Fons documental relacionat amb el poeta Jacint Verdaguer, fill il·lustre de Folgueroles, i custodiat a la segona planta de la Casa Museu Verdaguer. El fons conté documents originals del poeta, així com d’altres relacionats amb la seva figura. Destaquen vuit cartes originals escrites pel propi Verdaguer, manuscrits inèdits del propi autor (com per exemple el poema L’Àlbum, que fou adquirit pel Patronat de la Casa Museu Verdaguer l’any 1994), articles de revistes, periòdics i fulletons de l’època relacionats amb la vida i l’obra de l’autor (s’inclou la sèrie d’articles de premsa En defensa pròpia) i documentació diversa relacionada amb la seva figura. Entre aquests s’hi inclouen documents referents a la creació de la casa museu i a l'entitat fundadora, Amics de Verdaguer. Al mateix temps, el fons integra un arxiu fotogràfic que fa referència, sobretot, als actes d'homenatge a Verdaguer realitzats a Folgueroles.

El fons documental de la Casa Museu Verdaguer, conjuntament amb el fons bibliogràfic i la col·lecció etnogràfica i artística, configuren el fons de la Casa Museu Verdaguer. Bona part del fons documental està datat entre finals del segle XIX i mitjans del segle XX. Molts dels documents que en formen part ingressen mitjançant donacions i aportacions personals, així com a través de subhastes i compres efectuades des del mateix organisme.

Font: informació oral de la sra. Jordina Boix [Consulta: 01-04-2022].